Danie z Woka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie z Woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
475 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na paski i wrzuć na rozgrzaną oliwę w woku.

Danie z Woka - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, cebulę, marchew i cukinię pokrój w paski. Kukurydzę odsącz.

Danie z Woka - Krok 2

Krok 3

Podsmaż mięso cały czas mieszając, po czym dorzuć posiekane wszystkie warzywa. Smaż, aż kurczak i warzywa będą miękkie.

Danie z Woka - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z szklanką wody i sosem sojowym.

Danie z Woka - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn na patelnię, dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj.

Danie z Woka - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Wasilewska

    Gabriela Wasilewska , 24.10.2019

    Przepyszne ;) Stwierdziłam że jest tyle warzyw, że podałam danie bez ryżu, makaronu itp.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie z WokaDanie z Woka

Dzięki wokowi możesz usmażyć warzywa i mięso bez konieczności użycia dużej ilości tłuszczu. Przyrządzana w tym naczyniu potrawa z drobiem, za sprawą przypraw i dodatku sosu sojowego jest wyrazista i ma orientalny charakter. Do przygotowania dania z woka potrzebujesz filetów z kurczaka, cukinii, cebuli, kukurydzy z puszki i marchewki. Najpierw smaży się mięso, a następnie dodaje do niego warzywa i zalewę na bazie sosu sojowego. Uzupełnieniem tego rodzaju dania może być ryż, chiński makaron, komosa ryżowa lub białe chrupkie pieczywo. Potrawa dobrze smakuje posypana posiekaną zieloną cebulką, prażonym sezamem lub orzechami nerkowca. Serwuj ją na obiad lub ciepłą kolację. Podawaj danie z woka ze świeżymi warzywami, np. sałatką z ogórka lub kapusty pekińskiej. Jeśli chcesz urozmaicić tę mięsno-warzywną kompozycję, dodaj do niej groszek cukrowy, fasolkę szparagową lub pieczarki. Lubisz pikantne potrawy? W takim razie dopraw całość odrobiną chili. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje to danie inspirowane orientalną kuchnią.