Brokuły z fetą - z serem na ciepło: sałatka | Przepisy.pl pixel

Brokuły z fetą

jako sałatka na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
1055 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły świeże podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości. Brokuły mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę. W obu przypadkach je odcedź.

Brokuły z fetą - Krok 1

Krok 4

Na wierzchu połóż kawałki sera feta i oprósz oregano.

Brokuły z fetą - Krok 4

Krok 3

Brokuły wymieszaj z ciepłym sosem i przełóż na talerz.

Brokuły z fetą - Krok 3

Krok 2

Fix Makaron kremowe 4 sery z mazzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zagotuj.

Brokuły z fetą - Krok 2
3

Opinie o przepisie

  • Iskierka

    Iskierka , 11.02.2022

    A ja robię zwykły sos czosnkowy i posypuje prażonymi migdałami lub orzeszkami pini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Babcia

    Babcia , 08.01.2022

    Proponuję jeszcze lekko prażone migdaly

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jaszczurek jaszczurek

    jaszczurek jaszczurek , 05.01.2016

    dodaję również pestki słonecznika

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z fetąBrokuły z fetą

Sałatki spożywane są zazwyczaj na zimno jako dodatek do obiadu, jednak można jeść je również na kolację lub lunch jako samodzielne danie. Pomysłem, jaki dziś ci podsuwamy, jest podawanie sałatki na ciepło. Micha takiego dania z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Potrawę można zabrać również do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Ta sałatka łączy dwa składniki – brokuły oraz ser feta, które wspaniale się ze sobą komponują. Delikatny smak brokułów przełamany zostaje przez słony smak wspomnianego sera, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Tutaj ciekawostka: tradycyjny ser Feta produkowany jest wyłącznie w Grecji i tylko producenci tego kraju mogą używać tej nazwy. Do przygotowania dania użyj brokułów świeżych lub mrożonych. Te warzywa świetnie połączą się z aksamitnym sosem ziołowo-maślanym na śmietanie z duża ilością czosnku. Sałatkę dopraw też oregano lub innymi ziołami, które lubisz. Danie możesz podawać z bagietką.