Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze świeżej kukurydzy odkrój nożem ziarenka i gotuj do miękkości. Kukurydzę mrożoną gotuj 1 minutę, zaś konserwową odcedź z nadmiaru wody. Po gotowaniu odcedź kukurydzę i zachowaj 3-5 łyżek wody.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż kukurydzę. Po chwili dodaj paprykę.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Faszerowane pieczarki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie

Przygotowana według naszego przepisu kukurydza w kremowo-maślanym sosie to potrawa godna polecenia nie tylko fanom tego słodkiego warzywa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych wywodzących się z kuchni meksykańskiej, jak np. tacos. Kukurydza podkreśli również smak pieczonych na grillu mięs – drobiowych udek i skrzydełek oraz wołowych steków. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać zarówno świeże kolby kukurydzy, jak i mrożone lub konserwowe ziarna. Jeśli wybierzesz pierwszą opcje, najpierw za pomocą ostrego noża oddziel nasiona od kolby. Kukurydzę gotuj do miękkości, po czym odcedź ją i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili oprósz ją pikantną papryką w proszku, która będzie kontrastować ze słodyczą żółtych ziaren. Błyskawiczny sos w proszku, przeznaczony do warzyw na ciepło, wymieszaj z ciepłą wodą i zalej nim zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec skrop odrobiną soku z cytryny. Serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Udanego gotowania!