Chłopski kociołek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłopski kociołek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

640 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

300 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz marchewki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Odcedź. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w podobnej wielkości kawałki.

Krok 2

Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.

Krok 3

Stwórz boloński sos mieszając Fix z 250 ml wody, wlej na patelnię z mięsem. Dodaj kawałki selera i całość doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut.

Krok 4

Zmniejsz ogień a następnie dodaj ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie przygotować możesz również z klopsikami. Z mięsa mielonego przygotuj mięsną masę, jak na tradycyjne kotlety mielone. Uformuj nieduże kulki, usmaż a następnie dodaj do sosu z warzywami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłopski kociołekChłopski kociołek

Chłopski kociołek łączy w sobie smak gotowanych warzyw i mięsa. Doprawiony sporą ilością czosnku oraz sosem na bazie pomidorów z dodatkiem suszonych ziół będzie charakteryzował się intensywnym aromatem. Do jego przygotowania wykorzystaj mięso mielone. Sięgnij po dowolny jego rodzaj, np. wieprzowo-wołowe. Podsmaż je na oliwie wraz z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Ewentualnie dodaj także kiełbasę, która również będzie smaczna w tym daniu. Oddzielnie przygotuj warzywa. Marchew i ziemniaki gotuj, aż staną się miękkie. Powstały wywar możesz później wykorzystać jako bazę do sosów lub zup. Do całości dodaj również pokrojone łodygi selera naciowego. Wszystkie składniki duś w sosie, aż smaki dokładnie się przenikną. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, podlej go wodą lub pozostałym bulionem z warzyw. Na koniec opcjonalnie dopraw szczyptą pikantnej papryki. Chłopski kociołek podawaj na ciepło. Udekoruj go świeżymi liśćmi natki pietruszki lub koperkiem. Koniecznie przyrządź to smaczne danie przy najbliższej okazji.