Dip szpinakowy - prosty przepis na dip ze szpinaku | Przepisy.pl pixel

Dip szpinakowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

250 mililitrów

250 mililitrów

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz liście świeżego szpinaku wrzątkiem.

Krok 2

Ciepłe liście posyp obficie rozdrobnioną kostką Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr.

Krok 3

Przełóż szpinak wraz z pokrojoną w duże kawałki dymką, czosnkiem, majonezem, kwaśną śmietaną, ciecierzycą z puszki do malaksera i zmiksuj.

Krok 4

W centralnej części chleba zrób okrągłe nacięcie, wyjmij miąższ i na jego miejsce przełóż dip.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

  • Kamil Krzaklewski

    Kamil Krzaklewski , 08.02.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip szpinakowyDip szpinakowy

Szykujesz menu na spotkanie w większym gronie lub grill? W takim razie koniecznie zapisz przepis na gęsty dip szpinakowy. Dodatek ten wyróżnia się efektownym sposobem podania – w wydrążonym okrągłym bochenku pszennego chleba. Aby przygotować taki dip, na początek będziesz potrzebować świeżego szpinaku. Liście pozbaw łodyżek, a następnie zalej je wrzątkiem, dzięki czemu szybko zmiękną. Rozkrusz w palcach drobiowo-warzywną kostkę rosołową i posyp nią szpinak. Cebulę dymkę oraz kilka ząbków czosnku posiekaj i umieść w misie malaksera wraz z majonezem, kwaśną śmietaną oraz odcedzoną ciecierzycą z puszki. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. W tym celu możesz także użyć blendera. Na środku niewielkiego chleba zrób nacięcie, po czym usuń miękkie wnętrze. Na jego miejsce nałóż szpinakowy dip i udekoruj świeżymi ziołami lub drobno posiekaną papryką czy pomidorem. Z czym podasz wyśmienity dip szpinakowy? Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi sugestiami w komentarzu.