Samosa ze szpinakiem i orzechami
NOWY PRZEPIS
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
40 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zupę Knorr wymieszaj z 200ml i zagotuj. Gotuj przez ok 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto podziel na 4 takie same paski.
Krok 3
Szpinak, cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Połącz z przygotowaną wcześniej zupą aż powstanie nadzienie.
Krok 4
Pasek ciasta posmaruj oliwą i nałóż łyżką farsz. Składaj ciasto na przemian tworząc trójkąty i na wierzchu ponownie posmaruj oliwą.
Krok 5
Ułóż gotowe trójkąty na blaszce z piekarnika wyłożoną pergaminem i piecz przez ok 12-15 minut. Podawaj z sałatką z świeżego szpinaku.

Dobra rada:
Oryginalnie samosę smaży się w głębokim tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa dyniowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Samosa ze szpinakiem i orzechami
Kuchnia indyjska zyskała fanów na całym świecie. Jedną z jej wizytówek są pierożki samosa, które zachwycają chrupiącym ciastem i bogatym nadzieniem. Dziś proponujemy wersję z orzechami włoskimi, świeżym szpinakiem oraz natką pietruszki.
Dla kogo? Lubicie tradycyjne pierogi z mięsem albo kapustą i grzybami? Czas spróbować czegoś zupełnie innego! Różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Trójkątne pierogi samosa ze szpinakiem i orzechami przygotujecie w piekarniku, a farsz będzie znacznie odbiegać od rozpoznawalnych specjałów kuchni polskiej.
Na jaką okazję? Indyjskie kulinaria opierają się na pachnących przyprawach, świeżych warzywach i roślinach strączkowych. Samosa ze szpinakiem i orzechami to kapitalny sposób na bezmięsny obiad lub kolację.
Czy wiesz, że? Pierwsze przepisy na pyszne pierogi pojawiły się w XIII wieku w Pendżabie – terytorium znajdującym się w północno-zachodniej części Indii.
Dla urozmaicenia: Sos miętowy na bazie jogurtu naturalnego okaże się bardzo orzeźwiającym uzupełnieniem dania.