Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
348 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.25 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Indyka pokrój w paseczki, oprósz go połową opakowania przyprawy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w kosteczkę, pomidory i brzoskwinie z puszki pokrój w nieco grubszą kostkę, posiekaj czosnek, chili i kolendrę. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, przełóż je na bok.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju usmaż indyka, dodaj do niego cebulę, czosnek i chilli, smaż aż zbrązowieje, dodaj pomidory, resztę przyprawy Knorr, łyżkę kminu rzymskiego, wiórki kokosowe i smaż aż pomidory się rozpadną.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 3

Krok 4

Całość zalej puszką napoju kokosowego, dodaj brzoskwinie i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Usmażonego indyka podawaj z ryżem obficie posypanego posiekaną natka kolendry.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do indyka możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a ryż zamienić na bulgur lub kaszę kuskus.

2

Opinie o przepisie

  • Paulina

    Paulina , 17.01.2021

    Czy zamiast napoju kokosowego może być mleko kokosowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w sosie curry z wiórkami kokosaIndyk w sosie curry z wiórkami kokosa

Wyrazisty smak, bogaty i głęboki aromat oraz nuta ostrości – to krótka charakterystyka kuchni indyjskiej. Proponujemy wam pyszną alternatywę dla tradycyjnych dań z drobiu, nawiązującą do indyjskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy indyk, ryż, sok kokosowy, brzoskwinie w puszce i pachnące orientem przyprawy. Dzięki tym składnikom stworzycie popisowe danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznej kuchni. Oto indyk w sosie curry z wiórkami kokosa!

Dla kogo?

Dla zwolenników wyrazistych dań. Przepis na indyka w sosie curry spodoba się również osobom poszukującym kreatywnych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Indyk w sosie curry sprawdzi się zawsze! Jest doskonałą propozycją na obiad, kolację czy domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy powstaje poprzez zalanie gorącą wodą kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, a następnie odciśnięcie zawiesiny przez gazę. Dziś dodatek ten określa się mianem soku kokosowego, ponieważ termin „mleko” zastrzeżono jedynie dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie kaszę, zastąpcie ryż dowolnym jej gatunkiem. Do dania możecie także dodać pokrojoną w kostkę cukinię.