Gulasz pieczony w piekarniku z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Gulasz z pieczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25 min.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na maśle.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę, Fix Knorr i groszek. Wymieszaj i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj z upieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z pieczonymi ziemniakamiGulasz z pieczonymi ziemniakami

Gęsty sos mięsno-warzywny i chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaki to najlepszy dowód na to, że pyszne dania, którymi śmiało można pochwalić się przed rodziną i znajomymi, wcale nie muszą być czasochłonne i trudne. Gulasz do tej pory jadaliście tylko od święta? Na przysmak według naszego przepisu na gulasz z pieczonymi ziemniakami będziecie pozwalać sobie znacznie częściej.

Dla kogo?

Fani tradycyjnych potraw mogą już zacierać ręce i z podniesionym czołem wchodzić do kuchni. Prosta potrawa gulaszowa nie może się nie udać.

Na jaką okazję?

Gulasz z pieczonymi ziemniakami to strzał w dziesiątkę, gdy planujecie zaprosić gości na wieczorne spotkanie i chcecie poczęstować ich czymś więcej niż tylko sałatką oraz chrupiącymi przekąskami.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki będą jeszcze bardziej aromatyczne, gdy przyprawicie je rozmarynem lub tymiankiem.

Dla urozmaicenia:

Z dodatkami do przepisu na gulasz warto eksperymentować. Pieczone ziemniaki od czasu do czasu zamieńcie na placki ziemniaczane, kluski śląskie i kaszę gryczaną.