Pikantne szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

700 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

6 łyżek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2

Przygotuj marynatę: w misce połącz Ketchup Hellmann's Pikantny z naturalną przyprawą Knorr, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną kolendrą i pokruszoną papryczką piri-piri.

Krok 3

Zamarynuj mięso na co najmniej 1 h.

Krok 4

Teraz nabijaj kurczaka na patyczki do szaszłyków.

Krok 5

Gotowe szaszłyki piecz na grillu po kilka minut z każdej strony. Podawaj z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z kurczaka Pikantne szaszłyki z kurczaka

Pikantne szaszłyki z kurczaka podane z łagodnym jogurtem to świetna propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania? Pierś z kurczaka, suszona papryczka piri-piri (lub inna pikantna przyprawa), czosnek, kolendra, ketchup i gęsty jogurt. Najpierw pokrój mięso w kostkę. Następnie przyrządź marynatę – połącz pikantny ketchup, przyprawę do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i posiekane papryczki. Te ostatnie stosuj z umiarem – suszone piri-piri nie bez powodu są nazywane diabelskimi. Następnie dobrze wymieszaj marynatę i dodaj ją do kurczaka. Tak przygotowane mięso odstaw na co najmniej godzinę, aby nabrało wyrazistego smaku. Po tym czasie nadziewaj kurczaka na patyczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony. Możesz urozmaicić szaszłyki, dodając do nich paprykę lub cukinię. Tak przyrządzony kurczak będzie świetnie smakował podany z gęstym jogurtem lub sałatką z pomidorów. Sprawdź, co najlepiej pasuje do pikantnych szaszłyków z kurczaka!