
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 2
Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3
Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany bakłażan z czosnkiem
Podstawę dania stanowi bakłażan, który marynowany jest w pełnej wyrazistych smaków mieszance przypraw, a potem smażony z dodatkiem posiekanego czosnku. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego specjału nie jest duża, ale to w jakości produktów i sposobie przygotowania tkwi sekret przepisu na bakłażana z grilla. Zobacz, jak zrobić grillowanego bakłażana krok po kroku.
Dla kogo?
Grillowanie to zabawa nie tylko dla mięsożerców. Bakłażan z grilla udowadnia, że wegetariańskie pozycje w menu też mogą smakować wyśmienicie. Nie samą kiełbasą i karkówką kucharz żyje! Koniecznie uwzględnij w menu grillowane bakłażany.
Na jaką okazję?
Aromatyczny, grillowany bakłażan z czosnkiem to wyśmienita i bardzo prosta przekąska, w sam raz na towarzyskie spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, idealnie sprawdzi się np. jako przekąska do białego wina lub jako dodatek do dania głównego. Specjał ten przygotujesz błyskawicznie.
Czy wiesz, że?
W przypadku bakłażana grillowanego kluczowe jest odpowiednie potraktowanie warzywa. Najpierw pokrój go w plastry, a następnie oprósz szczyptą soli i odstaw na 20 minut. Przyciśnij go deską lub talerzykiem, a w ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru wody i nieprzyjemnej goryczki. Bakłażan na grilla jest już prawie gotowy!
Dla urozmaicenia:
Pysznego grillowanego bakłażana z czosnkiem podawaj w towarzystwie aksamitnego sosu jogurtowego lub nieco ostrzejszego sosu serowego. Niebo w gębie!