Bataty z rozmarynem z grilla - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Bataty z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
822 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

945 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1075 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

4 sztuki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pozostaw w skórze. Następnie pokrój w plastry grubości 1 centymetra.

Bataty z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Z rozmarynu zdejmij same igiełki.

Bataty z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, rozmarynem i przyprawą Knorr.

Bataty z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Plastry ziemniaków zamocz w marynacie na 10 minut, następnie grilluj, aż zrobią się rumiane z każdej strony. W trakcie smażenia polewaj pozostałą marynatą. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Bataty z rozmarynem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty z rozmarynemBataty z rozmarynem

Idealny dodatek do dań mięsnych lub ryb! Słodkie ziemniaki z rozmarynem podkreślą i urozmaicą smak każdej potrawy. Przygotowanie aromatycznych i pysznych ziemniaczków jest bardzo proste, a efekt zaskoczy niejednego. Jak tego dokonać? Umyte ziemniaki pozostaw w skórze i pokrój. Dobrze jest grillować je bez obierania, dzięki czemu zachowają swój kształt. Następnie przygotuj pachnącą marynatę na bazie siekanego czosnku i igiełek rozmarynu. Potrzymaj w niej plastry ziemniaków przez ok. 10 minut, aby nabrały aromatu przypraw. Następnie plastry wystarczy grillować po obu stronach do czasu, aż staną się rumiane. Ważne jest, aby kawałki ziemniaków nie były zbyt grube, bo po grillowaniu mogą być nadal surowe w środku. Grubość ok. 1 cm jest najlepsza. Pieczone ziemniaki to ciekawy dodatek do mięs, ale możesz traktować je również jako samodzielną przystawkę. Przygotuj do nich sos czosnkowy lub dip na bazie majonezu i ketchupu i gotowe. Przekąska idealna na leniwe chwile przed telewizorem.