
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
5 sztuk
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Następnie zamarynuj w oleju i przyprawie Knorr.

Krok 2
Papryki umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na połówki.

Krok 3
Nadziewaj szaszłyki. Zacznij od kawałka mięsa, następnie daj paprykę i cebulę. Na końcu szaszłyka powinno znaleźć się mięso.

Krok 4
Gotowe szaszłyki posyp curry i smaż na patelni bądź grilluj po 6-8 minut z każdej strony. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grilla np. z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z grilla
Sezon grillowy w pełni! Dlatego przepis na szaszłyki z grilla warto mieć pod ręką. Grillowane przekąski, nadziewane mięsem i różnorodnymi warzywami to strzał w dziesiątkę na wieczorne spotkania przy ruszcie. Wystarczy, że przygotujesz świeżą karkówkę oraz ulubione dodatki. W szaszłykach dobrze sprawdzą się kolorowe papryki, cebula oraz pieczarki. Mięso zamarynuj w oleju i specjalnej mieszance przypraw do mięs. Aromatyczne zioła sprawią, że nabierze ono rumianego koloru, a także będzie wyraziste w smaku.
Dla kogo?
W kolorowych i chrupiących szaszłykach zakosztują miłośnicy mięsnych rarytasów, a w szczególności grillowego klasyka, czyli soczystej karkówki.
Na jaką okazję?
Szaszłyki to danie, po które chętnie sięgamy się w sezonie letnim podczas spotkań przy grillu z rodziną i znajomymi. Ale pysznymi szaszłykami można się cieszyć przez cały rok, wykorzystując do ich przygotowania elektrycznego grilla. Pamiętaj, by kolejne składniki szaszłyków nadziewać na patyczki, zaczynając i kończąc na mięsie. Dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść.
Czy wiesz, że?
W 2015 roku w Zakopanem ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższy szaszłyk. Specjał mierzył aż 132 metry długości!
Dla urozmaicenia
Aby podkreślić smak całej potrawy, możesz przed grillowaniem, posypać ją dodatkowo przyprawą curry. Szaszłyki na grilla smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i podawane z opiekanymi ziemniakami lub ryżem oraz sosem jogurtowym.