
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść z łusek i wnętrzności. Umyj i osusz. Oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Rybę ułóż na kawałku liścia bananowca - liść musi być na tyle duży, aby łatwo można było w niego zawinąć rybę.

Krok 3
Na wierzch ryby ułóż listek limonki kafir. Połóż przeciętą na pół trawę cytrynową, kilka plasterków ostrej papryki chilli i łyżkę natki kolendry.

Krok 4
Rybę dodatkowo skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, na wierzchu ułóż plastry limonki.

Krok 5
Całość dokładnie zawiń w liść bananowca, zawiązując końce i ułóż na rozgrzanym ruszcie.

Krok 6
Smaż około 10 minut z każdej strony, co jakiś czas przekręcając rybę. Owiniętą w liść bananowca rybę podawaj na jaśminowym ryżu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz w liściach bananowca
Sandacz w liściach bananowca to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Chude i delikatne w smaku mięso doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak: listek limonki kafir, trawa cytrynowa, ostra papryka chili czy natka kolendry. By jeszcze bardziej podkreślić smak sandacza, koniecznie skrop go kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub połóż na jego wierzchu plastry limonki. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sandacza zastąpić okoniem morskim, pstrągiem lub doradą, a kolendrę – natką pietruszki. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać danie, dokładnie oczyść rybę z łusek i wnętrzności. Pamiętaj, by liść bananowca, na którym położysz sandacza był odpowiednio duży. Wszystkie składniki dokładnie zawiń, zawiązując końce liścia i umieść na ruszcie. Doskonałym dodatkiem do gotowej potrawy będzie jaśminowy ryż. Pobierz listę składników i przygotuj doskonałego w smaku sandacza. Do dzieła!