Sandacz w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz w liściach bananowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek i wnętrzności. Umyj i osusz. Oprósz przyprawą Knorr.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 1

Krok 2

Rybę ułóż na kawałku liścia bananowca - liść musi być na tyle duży, aby łatwo można było w niego zawinąć rybę.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 2

Krok 3

Na wierzch ryby ułóż listek limonki kafir. Połóż przeciętą na pół trawę cytrynową, kilka plasterków ostrej papryki chilli i łyżkę natki kolendry.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 3

Krok 4

Rybę dodatkowo skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, na wierzchu ułóż plastry limonki.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie zawiń w liść bananowca, zawiązując końce i ułóż na rozgrzanym ruszcie.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 5

Krok 6

Smaż około 10 minut z każdej strony, co jakiś czas przekręcając rybę. Owiniętą w liść bananowca rybę podawaj na jaśminowym ryżu.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 12.04.2017

    Pyszne danie lubie i sandacza i ryz jasminowy podoba mi sie przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pikala

    Piotr Pikala , 08.09.2016

    Skąd załatwić liście bananowca

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz w liściach bananowca Sandacz w liściach bananowca

Sandacz w liściach bananowca to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Chude i delikatne w smaku mięso doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak: listek limonki kafir, trawa cytrynowa, ostra papryka chili czy natka kolendry. By jeszcze bardziej podkreślić smak sandacza, koniecznie skrop go kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub połóż na jego wierzchu plastry limonki. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sandacza zastąpić okoniem morskim, pstrągiem lub doradą, a kolendrę – natką pietruszki. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać danie, dokładnie oczyść rybę z łusek i wnętrzności. Pamiętaj, by liść bananowca, na którym położysz sandacza był odpowiednio duży. Wszystkie składniki dokładnie zawiń, zawiązując końce liścia i umieść na ruszcie. Doskonałym dodatkiem do gotowej potrawy będzie jaśminowy ryż. Pobierz listę składników i przygotuj doskonałego w smaku sandacza. Do dzieła!