
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
4 łyżki
0.5 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw rybę (na przykład pstrąga) i pozostaw ją w całości.

Krok 2
Z cytryn zetrzyj dokładnie skórkę. Czosnek, natkę i koperek drobno posiekaj.

Krok 3
Miękkie masło połącz ze skórkami cytrynowymi, ziołami, czosnkiem, pieprzem cayenne i przyprawą Knorr.

Krok 4
Rybę skrop oliwą i posyp delikatnie przyprawą Knorr. Następnie w środku umieść sporą ilość masła ziołowego.

Krok 5
Taką rybę zwiń w folię aluminiową albo włóż w specjalne siatki do grillowania ryb i smaż na grillu przez około 10-12 minut z każdej strony. Przed podaniem polej ryby sokiem z pozostałych cytryn.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z masłem cytrynowym
Masz ochotę na jedyną w swoim rodzaju, pieczoną w całości rybę? Spróbuj przyrządzić ją z masłem cytrynowym. Nie od dziś wiadomo, że ryba i cytryna stworzą zgrany duet, jednak dzięki temu przepisowi możesz wykorzystać to połączenie jeszcze lepiej niż zwykle. Masło cytrynowe możesz przygotować bardzo prosto. Wystarczy zmieszać ze sobą miękkie już masło, otartą skórkę z cytryny oraz zioła. Użyj świeżo posiekanej natki pietruszki i koperku, a ryba po upieczeniu będzie niezwykle aromatyczna. Unikalny smak nada także szczypta pieprzu cayenne. Tak przygotowanym cytrusowym masłem nafaszeruj pstrąga albo doradę, a następnie zawiń w folię i usmaż na grillu. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny i podawaj z sosem jogurtowym. Możesz dodać do niego startego ogórka, który idealnie podkreśli rybę z cytrynową niespodzianką w środku. Smacznego!