Okoń z grilla – przepis: grillowany okoń morski | Przepisy.pl pixel

Cały okoń z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
606 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okonia oczyść. Następnie skrop oliwą z oliwek wewnątrz oraz na zewnątrz i posyp przyprawą Knorr oraz pieprzem.

Cały okoń z grilla    - Krok 1

Krok 2

Do środka ryby włóż masło, posiekany czosnek oraz całe zioła wraz z łodygami.

Cały okoń z grilla    - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu natnij delikatnie nożem skórę ryby z obu stron.

Cały okoń z grilla    - Krok 3

Krok 4

Okonia grilluj po 8 minut z każdej strony. W trakcie smażenia nie przewracaj zbyt często ryby tak, aby skórka mogła zrobić się mocno rumiana i chrupiąca. W trakcie skrop rybę sokiem z cytryny.

Cały okoń z grilla    - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

8

Opinie o przepisie

  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 30.06.2021

    TAK. Sezon grillowy w najlepsze trwa, pani domu Iza pomysł na okonia ma! Okonia oczyszczam dokładnie, moja rybka będzie smakowała idealnie! Polewam go sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi oprószam i do dalszej pracy ruszam. Do środka ryby masło wkładam i czosnek posiekany - nie ma to jak okoń prosto od mamy! Rybę grilluję, aż stanie się rumiana, aby była przez całą rodzinę wychwalana. Ja rybę z sosem zaserwuję, w takiej wersji najbardziej wszystkim smakuje! SOS: Czosnek przeciskam przez praskę, cebulę w piórka kroję, aby było smacznie, dwoję się i troję! Cebulę, czosnek i szpinak na masełku smażę, ja o takich smakach marzę! Podsypuję mąką, bulionu dodaje i soku z cytryny, my ten sosik bardzo lubimy! Ulubionymi przyprawami doprawiam i przyjemność bliskim sprawiam! Grillowanego okonia z sosem podaję i od razu dzień smakowity się staje! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. Jeśli mąż z okonia ości powyjmuje, to potem ja resztą się z chęcią zajmuję :) Lubię do środka dać plastry cytryny lub pomarańczy, w tym duecie świetnie ryba tańczy!!! Takie nuty cytrusowe, przedstawiają danie całkiem nowe!!! :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Okonia z grilla trochę podrasuję i puree z zielonego groszku w zestawie z nim zaserwuję. Poza tym czarna soczewica, niczym puzzle, z tym daniem będzie idealnie pasować. Może ktoś z Państwa tej wariacji kulinarnej będzie chciał spróbować? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Ja oprócz masełka z czosnkiem wkładam do środka plastry cebuli. Ryba ma wtedy bardziej wyrazisty smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata

    Beata , 11.06.2021

    Tak.Uwielbiam ryby ,a ta kusi wyglądem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zbigniew

    Andrzej Zbigniew , 08.07.2017

    mój się udał,duzo ości, ale jest ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Polak

    Jolanta Polak , 11.05.2016

    Jak to jest okoń to ja jestem królowa angielska, wygląda na pstrąga prędzej :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Szymczak

    Aleksandra Szymczak , 11.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cały okoń z grilla   Cały okoń z grilla

Lubisz ryby, ale zazwyczaj decydujesz się na przygotowanie gotowych filetów, zamiast przyrządzić je w całości? Zapewniamy – to nic trudnego. Dziś proponujemy całego okonia z grilla. Jego białe i jędrne mięso idealnie komponuje się z maślano-ziołowym nadzieniem. Jeżeli zdecydujesz się na rybę w takim wydaniu, pamiętaj żeby wybrać świeży i piękny okaz, który będzie się prezentował doskonale na twoim talerzu By go zrobić najpierw oczyść rybę, a następnie do jej wnętrza włóż tłuszcz, czosnek i zioła. Idealną kompozycję stworzy natka pietruszki i świeży estragon. Całość skrop sokiem z cytryny i grilluj. Aby mięso było równomiernie upieczone, możesz zrobić parę nacięć na skórze okonia z obu stron. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i surówkami Wyśmienicie smakuje z sałatką z kapusty lub z gotowanymi brokułami.