Mięso na burgery
czyli sposób na dobrego hamburgera
łatwe
655 osób zapisało

Składniki
700 gramów
100 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę zmiel razem z tłuszczem na grubym sicie maszyny do mielenia. Nieco większe drobinki mięsa zatrzymają w sobie więcej soku. Dobry hamburger powinien być przygotowany z wołowiny, która ma w sobie nawet do 10% tłuszczu wołowego. Podczas grillowania wytapiający się tłuszcz rozluźni nieco strukturę hamburgera, a otaczając zmielone kawałki mięsa sprawi, że nie będzie im tak łatwo wydobyć się na zewnątrz. Hamburger będzie kruchy i soczysty (warto pomyśleć o tym wybierając mięso).

Krok 2
Zmieloną wołowinę pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, nada ona potrawie ciekawego lekko orzechowo-ziołowego posmaku. Przygotowując mięso na hamburgery nie dodawaj jednak zbyt dużo składników ani przypraw.

Krok 3
Mięso wyporcjuj na około 120 g kęsy. Podczas grillowania hamburger zgubi około 20% swojej masy. Stugramowy hamburger będzie idealny wymiarami do bułek, które możesz kupić w supermarkecie.

Krok 4
Mięso uformuj w grube na dwa centymetry okrągłe medaliony. Formując mięso zwilż nieco ręce i nóż. Mięso nie będzie się kleiło i łatwiej da się uformować. Grube hamburgery będą bardziej soczyste.

Krok 5
Dobrze jest uformowane hamburgery odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Burgery lepiej się skleją i łatwiej będzie je przewracać.

Krok 6
Gotowe burgery wrzucaj na dobrze rozgrzany ruszt, tak aby mięso na powierzchni od razu się zapiekło. Zamknie ono wtedy wszystkie soki w sobie. Stopień wysmażenia mięsa łatwo jest określić, gdy na powierzchni mięsa pojawią się pierwsze kropelki soków. Będzie to oznaczać, że mięso w środku jest średnio wysmażone.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięso na burgery
Żadna potrawa nie kojarzy się z kuchnią amerykańską bardziej niż wołowy burger – jest także jednym z dań najchętniej przyrządzanych na grillu. Jeśli chcesz poznać sprawdzony sposób na przygotowanie dobrego mięsa na hamburgery, wszystkie niezbędne wskazówki znajdziesz w tym przepisie: od wyboru najlepszego mięsa do burgera, poprzez doprawienie i uformowanie, aż do wrzucenia go na ruszt. Sprawdź, jak zrobić mięso na burgery i powitaj amerykańską legendę w swojej jadalni!
Dla kogo? Zastanawiasz się jak zrobić mięso na burgery? Pierwszym i kluczowym krokiem jest wybór odpowiedniej wołowiny: najlepiej sprawdzi się mięso z udźca lub rostbef, czyli najdelikatniejszy fragment tuszy. Kawałki powinny zawierać trochę tłuszczu, który wytapiając się podczas smażenia, nada burgerom kruchą konsystencję. Za sprawą tak dobranego mięsa do burgerów, mięsożercy będą w siódmym niebie.
Na jaką okazję? Przygotowując mięso na hamburgery, nie warto iść na łatwiznę czy podążać drogą na skróty. Przekonasz się, że odrobina wysiłku włożona w przygotowanie jedzenia naprawdę się opłaci. Wołowinę zmiel samodzielnie, używając grubego sitka w maszynce – większe kawałki sprawią, że kotlety będą soczyste. Jak przyprawić mięso na hamburgery? Aby mięso na burgery nabrało wyrazistego smaku, użyj przyprawy do grilla, w której skomponowane zostały takie zioła jak rozmaryn, gorczyca i majeranek. Mięsną masę najpierw podziel na kule, a następnie uformuj zwilżonymi rękami płaskie medaliony i odstaw na godzinę. Jeśli wypróbujesz przepis na mięso do burgerów, spotkanie przy grillu, które zorganizujesz, będzie niezapomniane.
Czy wiesz, że? Mięso na burgery smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym grillu, a czas przygotowania dostosuj do swoich preferencji. Rare to mięso krwiste, medium rare – średnio wysmażone, z kolei well done to maksymalny stopień wysmażenia mięsa na hamburgery.
Dla urozmaicenia: Przepis na mięso do burgerów opanujesz szybko. Czas więc zastanowić się nad dodatkami. Najbardziej popularne jest używanie pszennych bułek, które również należy umieścić na chwilę na grillu przed podaniem. Wiele restauracji serwuje swoje mięso na burgery w delikatnie słodkich brioszkach.