Żeberka z grilla po amerykańsku – wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Grillowane żeberka po amerykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
267 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

4 ziarna

4 łyżki

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku zagotuj 3 litry lekko osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. W takim wywarze gotuj żeberka około 30 minut, aż zmiękną.

Grillowane żeberka po amerykańsku    - Krok 1

Krok 2

Następnie odcedź mięso i pokrój je na porcje.

Grillowane żeberka po amerykańsku    - Krok 2

Krok 3

Przygotuj marynatę. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z z olejem, Ketchupem Hellmann's Łagodnym oraz colą.

Grillowane żeberka po amerykańsku    - Krok 3

Krok 4

Nasmaruj marynatą ugotowane mięso. Następnie smaż żeberka na grillu. Możesz je podawać z grillowanymi ziemniakami.

Grillowane żeberka po amerykańsku    - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane żeberka po amerykańsku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane żeberka po amerykańsku   Grillowane żeberka po amerykańsku

Grillowane, soczyste żeberka po amerykańsku to kwintesencja nowoczesnego i nieco zwariowanego gotowania. Za przyprawy do mięsa posłuży m.in. ketchup i popularny napój – cola. Efekt będzie zachwycający, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Nie czekaj i już teraz wypróbuj nasz przepis! 

Dla kogo?

Żeberka z grilla po amerykańsku to obowiązkowa pozycja w menu fanów smacznych mięs. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę i stwórz najbardziej aromatyczne oraz soczyste żeberka po amerykańsku. Uważaj, są tak smaczne, że mogą szybko zniknąć z talerzy. 

Na jaką okazję?

Wykorzystaj przepis na żeberka po amerykańsku podczas letniego spotkania ze znajomymi. Na ruszcie nie może przecież zabraknąć tego specjału, którego aromat rozniesie się po całej okolicy!  Kto wie, może żeberka po amerykańsku z colą na stałe wpiszą się do Twojego grillowego menu?

Czy wiesz, że?

Przygotowanie żeberek wymaga odrobinę czasu, ale ich smak, gdy będą już gotowe, na pewno zrekompensuje to oczekiwanie. Pamiętaj, by najpierw gotować je przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dzięki temu żeberka będą miękkie. 

Dla urozmaicenia:

Sekret smaku żeberek tkwi w aromatycznej słodko-pikantnej marynacie. Przygotujesz ją, łącząc ze sobą przyprawę Knorr, olej, łagodny keczup oraz colę. Te wyśmienite i delikatne żeberka podawaj ze złocistymi, grillowanymi ziemniakami lub frytkami. Idealnym dopełnieniem będzie również aksamitny sos jogurtowo-czosnkowy lub pomidorowy.