Amerykańskie żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amerykańskie żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje – po 2-3 kostki. Przygotuj aromatyczny bulion zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.

Krok 2

Porcje żeberek ugotuj w przygotowanym bulionie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.

Krok 3

Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Następnie wsyp cukier i skarmelizuj go.

Krok 4

Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj ketchup oraz miód i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wywaru z gotowania.

Krok 5

Wystudzone żeberka zamocz w marynacie i pozostaw w niej na całą noc. Piecz na rozgrzanym grillu uważając, aby nie przypalić żeberek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zabraknie Ci jednej lub dwóch przypraw – nic się nie stanie ! A wywar z gotowania pozostaw i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie żeberka BBQAmerykańskie żeberka BBQ

Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla, którego cechą charakterystyczną jest dymny, lekko słodkawy smak marynaty. Zacznij od mięsa – wybierz żeberka wieprzowe, które ugotujesz w aromatycznym bulionie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je i wystudź, a w tym czasie przyrządź glazurę. Pokrój cebulę, zeszklij ją na margarynie, dodaj czosnek oraz brązowy cukier (skarmelizuj go). Do mieszanki wsyp kilka przypraw: kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir oraz cynamon. Na końcu smażenia wlej dwie łyżki miodu, który sprawi, że glazura będzie gęstsza i słodsza, a także dobrej jakości ketchup – wszystko razem gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut. Teraz pozostaje tylko połączyć mięso z marynatą i odstawić je na całą noc, aby składniki się przeniknęły. Na drugi dzień wyłóż je na ruszt i grilluj do momentu uzyskania pożądanej miękkości. Żeberka BBQ będą podstawą pysznego obiadu – podawaj je z pikantnym dipem i ulubioną sałatką. Miłego grillowania!