Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
393 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

533 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 łyżek

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie, długie plastry. Papryki oraz boczek pokrój w kostkę 2x2 cm.

Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj sos Hellmann's Steak (4 łyżki), przyprawę Knorr, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej, posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz. Powstałą marynatą posmaruj plastry mięsa.

Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - Krok 2

Krok 3

Plastry mięsa nabijaj na patyki na przemian z boczkiem oraz warzywami.

Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż 5-8 minut obracają co chwilę. Gotowe podawaj z Sosem Hellmann's Steak.

Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

31

Opinie o przepisie

  • Dẛeta Bez Dẛety

    Dẛeta Bez Dẛety , 02.06.2016

    Zapowiadają się tu przepyszności... <3 :-*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sidowska

    Monika Sidowska , 18.05.2016

    bardzo ważne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Oczak

    Krzysztof Oczak , 02.05.2016

    jasne :) tylko kto zrobi ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.05.2016

    Krzysztof, skusisz się? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Oczak

    Krzysztof Oczak , 02.05.2016

    robicie smaka ....:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 07.06.2015

    ja też

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Baszkiewicz

    Krystyna Baszkiewicz , 06.06.2015

    widzę że zajmujesz się teraz kuchnią iprzepisami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawomir Slaweusz

    Slawomir Slaweusz , 06.06.2015

    ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Tymkow

    Sławek Tymkow , 06.06.2015

    Napewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Siwek

    Violetta Siwek , 06.06.2015

    No to rozumie ze jutro zalapiemy się na darmowe jedzonko bo dzisiaj nie mogliśmy przyjechać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 06.06.2015

    Jeszcze poczekaj troszeczkę. A ja to co hi hi hi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak-Orzechowska

    Barbara Michalak-Orzechowska , 06.06.2015

    SUPER!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Andruszkiewicz

    Grażyna Andruszkiewicz , 06.06.2015

    Chyba robię się głodna patrząc na te szaszłyczki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Mosakowski

    Stefan Mosakowski , 06.06.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Białobrzeska

    Beata Białobrzeska , 06.06.2015

    Kiedy robisz moze sie zalapie he:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Żuberek

    Ryszard Żuberek , 06.06.2015

    Gdzie ten gril

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 06.06.2015

    Tylko bez posypek knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Orłowska

    Irena Orłowska , 06.06.2015

    Milego grilowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd , 06.06.2015

    Manieczka ,te pyszne szaszłyki serwujesz dzisiaj na wieczór z Agatą ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna , 06.06.2015

    No wolowina owszem,owszem Polecam polędwice

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Raczyński

    Wiesław Raczyński , 06.06.2015

    ale te sztuczne sosy ..............be.................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Stepinska

    Kasia Stepinska , 06.06.2015

    Mniamm:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 06.06.2015

    Lubię pikantne potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Potocki

    Zygmunt Potocki , 06.06.2015

    A my na sanatoryjnym jedzonku pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kolinska

    Helena Kolinska , 06.06.2015

    Ja przyszłam z kijków 10 km głodna pozostały mi truskawki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Piotrowska

    Renata Piotrowska , 06.06.2015

    ale to jest super !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Grum Gorczyca

    Grażyna Grum Gorczyca , 06.06.2015

    A kiedy ten grill. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Bartusiak

    Zofia Bartusiak , 06.06.2015

    Ale apetycznie wygladaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Hetmanczyk

    Robert Hetmanczyk , 06.06.2015

    Super jedzonko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Rzeszowska

    Zofia Rzeszowska , 06.06.2015

    Panowie bez obzarstwa, sezon truskawkowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywamiPikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami

Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa i chrupiące warzywa. Sprawdzą się jako przekąska podczas letniego grillowania. Podczas ich przygotowania ważne jest, aby wybrać odpowiednie rodzaje mięsa – tak, by ich smak ze sobą współgrały. Dobre będą wołowy rostbef oraz boczek, które idealnie nadają się do smażenia i grillowania. Delikatne i soczyste mięso stanie się wyjątkowo kruche i wyraziste dzięki marynacie. Pokrój je w plastry i namocz w mieszance, którą przygotujesz na bazie sosu do steków, sosu sojowego, syropu klonowego oraz musztardy. Wybierz dijon, która charakteryzuje się pikantnym smakiem z delikatną nutą goryczy. Ważnym składnikiem szaszłyków jest też boczek, który po upieczeniu stanie się chrupiący i wybornie urozmaici smak potrawy, dodając jej aromatu. Użyj także różnokolorowych papryk, dzięki którym szaszłyki będą się ciekawie prezentowały i zyskają lepszy smak. Przed nabiciem składników namocz patyczki w wodzie, co spowoduje, że nie będą się przypalały podczas grillowania. Gotowe porcje wystarczy już tylko upiec i podawać. Smacznego!