Steki z karkówki z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
455 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Mięso pokrój w paski o grubości 1 cm i natrzyj przyprawą Knorr.

Steki z karkówki z papryką - Krok 1

Krok 2

Upieczone papryki obierz ze skóry i pokrój w paseczki. Mięso usmaż, dodaj paprykę i chwilę podsmaż.

Steki z karkówki z papryką - Krok 2

Krok 3

Dopraw sosem do pieczeni rozmieszanym z 300 ml wody. Gotuj razem ok. 5 minut. Razem z papryką upiecz kilka ząbków czosnku, a po ostudzeniu zmiażdż je i dodaj do sosu.

Steki z karkówki z papryką - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z paprykąSteki z karkówki z papryką

Steki z karkówki z papryką i sosem pieczeniowym to propozycja obiadowa na wiele okazji. Aby przygotować doskonałe mięso, zacznij od upieczenia żółtej i czerwonej papryki w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby przykryć ją folią aluminiową, dzięki czemu zachowa swój kolor. Następnie mięso pokrój w dość grube plastry i natrzyj dokładnie gotową przyprawą do karkówki. Przestudzone papryki obierz ze skóry i pokrój w paski, a wieprzowinę usmaż. Dostosuj czas smażenia do tego, czy lubisz wysmażone, czy bardziej krwiste mięso. Dodaj do niego warzywa i smaż razem przez kilka minut – czas ten wykorzystaj, by przygotować aromatyczny sos pieczeniowy z cebulą, który dodasz do gotowego już mięsa. Dopraw całość pieczonym czosnkiem, którego słodkawy smak skomponuje się z pieczoną papryką. Tak przyrządzone danie podawaj z sosem, ziemniakami, makaronem lub kaszą, np. orkiszową. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Przygotuj steki z karkówki z papryką i przekonaj się, jakie są pyszne!