Pieczeń z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z karkówki

z aromatem pomarańczy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

105

heart
1252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

891 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

1 łyżka

650 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.

Pieczeń z karkówki - Krok 1

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.

Pieczeń z karkówki - Krok 2

Krok 3

Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 4

Krok 5

W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.

Pieczeń z karkówki - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 6

Krok 7

Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z karkówkiPieczeń z karkówki

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.