Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

2 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż w małej ilości wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Ugotuj groszek na parze (lub w małej ilości wody) do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź ugotowane składniki.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 4

Wyjmij pestki z brzoskwiń, a miąższ pokrój w kostkę.

Krok 5

Cebulę drobno posiekaj.

Krok 6

Składniki sałatki wymieszaj i podziel na porcje. Na koniec polej je sosem i udekoruj listkami limonki lub melisy. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Caprese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiemSałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem

Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem w sosie czosnkowym łączy delikatną słodycz owoców z wyrazistym smakiem sosu. Jej bazę stanowi ryż jaśminowy, który jest słodkawy, posiada subtelny kwiatowy zapach i tę zaletę, że nie skleja się podczas gotowania – dzięki temu świetnie sprawdza się właśnie w sałatkach. Współgrają z nim brzoskwinie, świeży groszek, liście limonki kaffir lub melasy, a ich łagodność przełamuje wyrazisty czosnkowy sos. Sałatka jest propozycją na dodatek do pieczonych, smażonych i przyrządzanych na parze mięs, warzyw oraz różnego rodzaju serów. Dobrze komponuje się z białym pieczywem, ale też może być serwowana solo. Jako samodzielne danie zastąpi kolację lub lunch. Będzie wyśmienitą przekąską podczas przyjęć i pikników. Zapakuj ją do plastikowego pudełeczka, a potem zabierz do pracy. Sałatkę przygotowuje się stosunkowo szybko i nie wymaga dołączania wielu składników. Ryż jaśminowy można zastąpić popularnym białym, co nie zmieni jej walorów smakowych. Wykorzystaj nasz przepis na tę smaczną potrawę!