Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Dynię odsącz i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór na wylot, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby Twoja pieczeń nabrała ostrego smaku – do pasty dodaj pół papryczki chilli.

44

Opinie o przepisie

  • Zofia Królczyk

    Zofia Królczyk , 08.11.2015

    Oby jeszcze ktoś mi to ugotował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.11.2015

    Tom, nawet lepiej :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Jarocki

    Roman Jarocki , 08.11.2015

    Tyle proponowanych dań, że trudno zdecydować się które wybrać, tym bardziej, że wszystkie propozycje są wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Pukos

    Antoni Pukos , 08.11.2015

    A później myślisz ... Jak stracić na wadze? Ale ja wiem.. Kupujesz wagę za 150 zl., a sprzedajesz za 30,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kretowicz

    Jolanta Kretowicz , 07.11.2015

    Jakos nie widzę takiego połączenia. . .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Zajac

    Bogdan Zajac , 07.11.2015

    Miam, miam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Haniszewska

    Danuta Haniszewska , 07.11.2015

    No to smacznego))) *

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kordel

    Halina Kordel , 07.11.2015

    Która z Was ma takie dziwne smaki ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Plefonet Marta Wąsik

    Plefonet Marta Wąsik , 07.11.2015

    Ze szpinakiem wolę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bishop

    Mariusz Bishop , 07.11.2015

    Nareszcie!!!! Mięso!!!! Jem i lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Grudzinski

    Jan Grudzinski , 07.11.2015

    Spędziłem w Meksyku 15 lat, nigdy nie widziałem, karkówki z dynia, może nie ten Meksyk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Podemska

    Barbara Podemska , 07.11.2015

    Musi być pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Weichert

    Danuta Weichert , 07.11.2015

    Ale smakołyki mniammmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Czernik

    Zdzisław Czernik , 07.11.2015

    Zjadłoby się !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zabost

    Tomasz Zabost , 07.11.2015

    Ja chce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Drogi

    Grażyna Drogi , 07.11.2015

    uwielbiam:)))"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zygalska

    Beata Zygalska , 07.11.2015

    jaszcze kup w ZORZY pomysł na i jast OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 07.11.2015

    Kubki smakowe nie wytrzymują!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom To

    Tom To , 07.11.2015

    wygląda świetnie a jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kobeluszczyk

    Zbigniew Kobeluszczyk , 07.11.2015

    hola Mexico, yo soy mexicano, besitosssssss todossssssssss

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Sofi

    Zosia Sofi , 07.11.2015

    Z dynią nie robiłam, spróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Boguszewska

    Hanna Boguszewska , 07.11.2015

    Hej Martynko widzę że lubisz smakołyki -smacznego i pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Boguszewska

    Hanna Boguszewska , 07.11.2015

    32

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazik Janiga

    Kazik Janiga , 07.11.2015

    Wygląda mniam,mniam, a jeszcze jak ktoś zrobi i zaprosi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Kosatka

    Rafal Kosatka , 07.11.2015

    jak to aga gotuje to jest smaczne. Pozdrowienia z okolic Debicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.11.2015

    Maria, zajrzyj na naszą stronę, a na pewno znajdziesz jakiś smakowity przepis :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/karkówka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 07.11.2015

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dysiński

    Andrzej Dysiński , 07.11.2015

    Taką też zjem ... tylko gdzie i kto mi naszykuje ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak , 07.11.2015

    Don nokia u miś negocjacyjne a numery na fajery

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Borowski

    Robert Borowski , 07.11.2015

    W meksyku jedzą gołąbki?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z dynią po meksykańskuPieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych pieczeni z sosem, karkówka z dynią po meksykańsku to propozycja, którą warto przetestować. Soczyste i pikantne mięso połączone ze słodkawą dynią w ziołach stanie się smacznym obiadem lub ciepłą kolacją. Zaserwowane z ryżem z warzywami lub mieszanką sałat będzie świetnie smakować przy różnych okazjach. Pasta do mięsa z oliwek, kminu rzymskiego, utartych ziaren kolendry, oliwy i innych przypraw zapewni mu intensywny smak i ostrość. Będzie jeszcze bardziej pikantna, jeśli dołączysz do niej odrobinę chili. Posmaruj nią karkówkę przed włożeniem jej do piekarnika. Wcześniej musisz ją także nadziać. Farsz przygotujesz z marynowanej dyni wymieszanej ze świeżą kolendrą. Tak przyrządzona potrawa będzie bardzo aromatyczna. Doskonale będą z nią współgrać delikatne dodatki – oprócz ryżu i warzyw, wypróbuj też połączenia z kluskami śląskimi posypanymi świeżymi ziołami. Jeśli chcesz przygotować wyśmienite faszerowane mięso, zapoznaj się z naszym przepisem na pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku!