Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
NOWY PRZEPIS
łatwe
1741 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
50 mililitrów
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
0.5 łyżeczki
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i zetrzyj na tarce cebulę, kłącza selera i chili pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek szczypior i kolendrę. Goździki i ziarna kolendry rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

Krok 2
Przetnij bakłażany, lekko je posól, odstaw na bok na około 20 minut, po tym czasie bakłażany oczyść z soli i wypływającego soku, delikatnie posmaruj olejem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 - 25 minut.

Krok 3
W między czasie przygotuj farsz. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i chili , gdy czosnek zacznie znieść kolor dodaj marchew i selera, smaż chwilę, dodaj oba gatunki mięsa. Smaż aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy przecier pomidorowy, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki oraz przyprawy kmin, pieprz mielony, roztarte goździki, cynamon, kolendrę oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wszystko razem gotuj około 6-8 minut często mieszając aż farsz zgęstnieje. Na sam koniec dodaj natkę kolendry i szczypior. Gotowy farsz nałóż na upieczone bakłażany. Tuż przed podaniem oprósz je kawałkami sera feta.


Dobra rada:
Do farszu można dodać orzechy najlepsze były by piniowe, ale pestki słonecznika też się sprawdzą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gruszka miłosna. Zaintrygowani? Najważniejsze jest to, że niezależnie od użytego terminu, bakłażan to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Zwłaszcza gdy chodzi o pieczenie i nadziewanie go aromatycznym farszem z mięsa mielonego i sera. Czas na działanie!
Dla kogo?
Przepis, który warto wziąć na pierwszy ogień, gdy nie znacie smaku bakłażana i nie jesteście pewni czy przypadnie Wam do gustu. Również osoby, które za nim nie przepadają, będą musiały przyznać, że w tej faszerowanej odsłonie sprawy mają się zupełnie inaczej.
Na jaką okazję?
Efektowny posiłek do zrobienia w trzy kwadranse wydaje się niemożliwością? Ustawcie stopery i do dzieła – dziś na obiad bakłażan faszerowany porządnie doprawionym mięsem wołowym i jagnięcym.
Czy wiesz, że?
Sól nie tylko zmiękcza bakłażana, ale pomaga też pozbyć się jego gorzkiego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Do nadzienia w wersji wegetariańskiej przydadzą się pomidory, papryka, pieczarki i kasza jaglana.