
Składniki
250 gramów
2 sztuki
600 gramów
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w kostkę, gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy zmiękną, po czym odcedź.

Krok 2
Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 1 litrze wody, dodaj ziemniaki.

Krok 3
Boczek pokrój w kostkę. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dodaj go do zupy.

Krok 4
Kiszone rydze i cebulę od rydzów pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.

Krok 5
Wywar zagęść mieszaniną mąki i kwaśnej, gęstej śmietany.

Krok 6
Wylej zupę na talerze i posyp siekanym koperkiem. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żur z kiszonych rydzów
Żur z kiszonych rydzów jest wyjątkowo smaczny i wyrazisty – nie tylko dzięki bazowemu składnikowi, jakim są kiszone grzyby. Jego smak podkreśla także wędzony boczek. Na początek pokrojone mięso dodaj do zupy razem z ugotowanymi ziemniakami, kiszonymi rydzami oraz marynowaną razem z nimi cebulą. Do całości dołącz także mąkę zmieszaną z kwaśną śmietaną – w ten sposób zagęścisz zupę. Pod koniec gotowania dorzuć jeszcze posiekany koperek, który będzie wyrazistym ziołowym elementem w tej potrawie. Wykorzystaj też dodatkowe przyprawy – sprawdzą się szczególnie: majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek lub świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek z kiszonych rydzów będzie dobrze komponował się z pieczywem, na przykład żytnim lub razowym. Zupę wzbogacisz ugotowanym jajkiem lub wędzoną kiełbasą. Jeśli chcesz dodać jej delikatności, dorzuć ugotowaną marchewkę. Danie będzie apetycznie wyglądało podane w wydrążonym bochenku chleba. Sprawdź nasz przepis na tę potrawę. Serwuj ją na co dzień i na specjalne okazje.