Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami – przepis | Przepisy.pl pixel

Zalewajka I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
372 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1661 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

2 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.

Zalewajka I - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.

Zalewajka I - Krok 2

Krok 3

Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.

Zalewajka I - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.

Zalewajka I - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.

Zalewajka I - Krok 5

Krok 6

Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zalewajka I - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Rysiek71

    Rysiek71 , 08.11.2024

    Dobry przepis dzieki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola

    Ola , 07.04.2022

    Zahartowana to znaczy rozprowadzona w osobnym naczyniu z odrobina goracej cieczy tutaj zupy. To po to aby smietana nie zwazyla sie. Jedynie 30 % mozna lac bezposrednio do zupy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Art

    Art , 15.03.2022

    Co to jest zahartowana śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Panie Zygmuncie, zdecydowanie chochlik :) Dziękujemy za wyłapanie go, prawidłowa ilość (widoczna już w przepisie) to 1,5 litra wody i 300 g ziemniaków. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Czekaj

    Zygmunt Czekaj , 05.12.2015

    5 litrów wody??? Na 60 dkg ziemniaków? Chochlik drukarski, czy gotujemy dla kompanii wojska przy deficycie budżetowym?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zalewajka IZalewajka I

Zalewajka to zupa bardzo znana w polskiej kuchni ludowej. Zasadniczo zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Ważnym dodatkiem do zupy są miękkie, ale nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywnie pachnące liście laurowe i przyciągające wzrok oka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy – szklanka powinna wystarczyć, i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw zupę zalewajkę z kiełbasą śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania! W XIX wieku zalewajka kaszubska stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Jesteśmy pewni, że twojej rodzinie także posmakuje ta wyjątkowa zupa. Co ważne, przepis na zalewajkę z kiełbasą i ziemniakami jest prosty w przygotowaniu, a składniki powszechnie dostępne.

Dla kogo?

Zalewajka na kiełbasie to propozycja nie tylko dla tych z was, którzy uwielbiają staropolską kuchnię, ale także dla osób chcących dopiero odkryć dawne smaki, jakie gościły w domach naszych przodków.

Na jaką okazję?

Tradycyjny polski obiad? Zupa zalewajka z kiełbasą! Przepis na tę zupę doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie i uzupełnienie codziennego jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Zalewajka radomszczańska, a także zalewajka z zasmażką zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.

Dla urozmaicenia:

W niektórych regionach kraju przepis na zalewajkę z kiełbasą wzbogaca się pieczywem! Wystarczy, że do gotowej zupy podasz kromkę świeżego chleba. Będzie pysznie!