
Składniki
1.5 litra
3 sztuki
10 dekagramów
4 sztuki
10 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch włóż do wody na dwie godziny.

Krok 2
Pokrój w kostkę wieprzowinę i boczek. Posiekaj drobno cebulę.

Krok 3
Boczek częściowo stop, dodaj do niego pokrojone w kostkę mięso, a następnie posiekaną cebulę i majeranek, smaż razem.

Krok 4
Wsyp namoczony groch, dodaj kostki Knorr oraz szklankę wody i duś kilka minut. Następnie zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Dopraw do smaku i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa na wieprzowinie
Jeśli szukasz inspiracji na jesienny obiad, przygotuj zupę grochową na wieprzowinie. Jednym ze składników proponowanego dania jest wędzony boczek. Przy zakupie zwróć szczególną uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Aby przygotować zupę grochową na wieprzowinie, zacznij od dokładnego wypłukania grochu. Jeśli lubisz dobrze doprawione zupy, oprócz majeranku i pieprzu, możesz dodać kminek lub koperek. Dobrą propozycją jest również czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystarczy, że podsmażysz go razem z boczkiem, mięsem oraz cebulą – dzięki temu zupa będzie miała bardziej intensywny smak. Pamiętaj, żeby wszystko gotować razem pod przykryciem, dzięki czemu składniki (m.in. groch i ziemniaki) szybciej staną się miękkie. Przed podaniem dopraw całość do smaku. Zupę grochową z wieprzowiną podawaj z grzankami (ziołowymi, czosnkowymi) lub ciemnym pieczywem. Wypróbuj proponowany przez nas przepis na pełną smaku zupę grochową i koniecznie podziel się swoją opinią