
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
1.5 litra
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepłucz kapustę, jeśli jest za kwaśna, pokrój ją w drobniejsze kawałki. Groch zalej zimną woda i pozostaw na kilka godzin.

Krok 2
Kapustę wraz z grochem przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut.

Krok 3
Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej patelni. Oprósz majerankiem. Zalej szklanką bulionu i duś chwilę, a następnie przełóż do gotującego się grochu z kapustą.

Krok 4
Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku kostką Knorr, gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Podawaj gorącą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa z boczkiem
Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis na tę zupę przekazywany jest w Polsce z pokolenia na pokolenie, i wciąż cieszy się niegasnącą popularnością wśród smakoszy rodzimej kuchni. Istnieje przeświadczenie, że prawdziwej grochówki możemy posmakować jedynie u babci czy w wojskowej stołówce. To nieprawda. Zupa grochowa to potrawa, z którą poradzi sobie każdy. O czym musisz pamiętać chcąc ją przyrządzić? W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na jakość kiszonej kapusty oraz wybrać wędzony boczek, w którym znajdziesz więcej mięsa niż tłuszczyku. Natomiast parę godzin przed rozpoczęciem gotowania ważne jest, aby groch zalać zimną wodą, dzięki czemu odpowiednio zmięknie. Gęsta i pełna aromatów grochówka smakuje najlepiej, gdy podasz ją gorącą. To wtedy zapach majeranku, czosnku i smażonego boczku najsilniej nęci podniebienia. Smacznego.