
Składniki
20 dekagramów
25 dekagramów
3 sztuki
30 dekagramów
10 dekagramów
4 dekagramy
2 sztuki
2 łyżeczki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i pęczak opłucz i namocz osobno w zimnej, przegotowanej wodzie.

Krok 2
Osobno ugotuj groch i osobno pęczak. Ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem kostek Knorr – około 1,5 litra.

Krok 3
Przetrzyj groch i połącz z wywarem z kości, następnie dodaj pęczak.

Krok 4
Dopraw majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Gotuj 5 minut.

Krok 5
Słoninę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Zupę grochową z pęczakiem podaj, zaraz po przygotowaniu, ze skwarkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa z pęczakiem
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby przygotować to smaczne danie, zacznij od opłukania grochu oraz pęczaku. Jeśli do ugotowania wywaru zdecydujesz się użyć także nieco boczku, przy zakupie zwróć uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej aromatu i smaku z czosnku, przeciśnij go przez praskę. Pamiętaj, żeby zupę gotować pod przykryciem, dzięki temu szybciej będzie gotowa. Do przygotowania grochowej z pęczakiem potrzebna jest również słonina, najlepiej o barwie białej lub jasnokremowej. Unikaj natomiast produktów żółtawych lub z przebarwieniami. Podczas przetapiania, dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj posiekany drobno koperek lub cząber. Do dekoracji zupy grochowej z pęczakiem użyj za to świeżej pietruszki lub listków mięty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.