Zupa grochowa na wędzonce: z grochu łuskanego | Przepisy.pl pixel

Grochówka na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

378 osób wydrukowało

Pobierz pdf

710 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Grochówka na wędzonce  - Krok 1

Krok 2

Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Grochówka na wędzonce  - Krok 2

Krok 3

Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Grochówka na wędzonce  - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

Grochówka na wędzonce  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Piasecka

    Barbara Piasecka , 29.02.2016

    hmm.. w smaku inna niz moja bardziej delikatniejsza. Dobra i polecam innym.Nie jest skaplikowana nawet moj syn sobie poradzi z ugotowaniem :-)) Dziekuje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka na wędzonce Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką na wędzonce gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa grochowa wojskowa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich.

Dla kogo? Dobrą grochówkę na wędzonce przygotujesz na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. To propozycja w sam raz dla wszystkich fanów rozgrzewających zup, które wypełnione są treściwymi dodatkami. Grochówka na wędzonce – przepis idealny dla każdego głodomora!

Na jaką okazję? Tradycyjny przepis na zupę grochową na wędzonce raczej nie jest zaliczany do najbardziej wykwintnych frykasów. Okazuje się jednak niezastąpiony, gdy przemarzniesz w jesienne i zimowe dni, a samo owinięcie się ciepłym szlafrokiem w domu nie wystarcza.

Czy wiesz, że? Przygotowując grochówkę wojskową koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu zupy grochowej na wędzonce, który szybko rozniesie się po całym domu.

Dla urozmaicenia: Obok miski grochówki wojskowej koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochowa na wędzonce lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!