
Składniki
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Krok 2
Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Krok 3
Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Krok 4
Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka na wędzonce
Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką na wędzonce gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa grochowa wojskowa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich.
Dla kogo? Dobrą grochówkę na wędzonce przygotujesz na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. To propozycja w sam raz dla wszystkich fanów rozgrzewających zup, które wypełnione są treściwymi dodatkami. Grochówka na wędzonce – przepis idealny dla każdego głodomora!
Na jaką okazję? Tradycyjny przepis na zupę grochową na wędzonce raczej nie jest zaliczany do najbardziej wykwintnych frykasów. Okazuje się jednak niezastąpiony, gdy przemarzniesz w jesienne i zimowe dni, a samo owinięcie się ciepłym szlafrokiem w domu nie wystarcza.
Czy wiesz, że? Przygotowując grochówkę wojskową koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu zupy grochowej na wędzonce, który szybko rozniesie się po całym domu.
Dla urozmaicenia: Obok miski grochówki wojskowej koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochowa na wędzonce lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!