
Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zupa ramen nie może obyć się bez makaronu! Przygotuj więc duży garnek, zagotuj w nim wodę i wsyp do niego 150 gramów makaronu ramen. Gotuj go według wskazówek producenta na opakowaniu. Następnie ugotowany makaron odłuż na potem – koniecznie odlej, żeby się nie rozgotował.
Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój cebulę i 2 ząbki czosnku w drobną kostkę. Obierz małe kłącze imbiru i marchewkę, a następnie pokrój je w plastry. Później posiekaj kapustę pak choi oraz boczniaki w paski.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Gdy będzie już gotowa, wsyp na nią pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, marchewkę, kapustę pak choi i boczniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Następnie wlej na patelnię 1 litr ciepłej wody i dodaj po jednym Bulionie warzywnym Knorr i Bulionie grzybowym na borowikach leśnych Knorr. Zagotuj całość, a po kilku minutach zdejmij z gazu.
Krok 4
Sięgnij po miseczki, w których zaserwujesz zupę ramen. Ułóż w nich po jednej porcji makaronu, a następnie zalej go bulionem z warzywami. Posiekaj limonkę na plasterki i podawaj je ułożone na wierzchu zupy.

Dobra rada:
Chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak? Możesz doprawić ją według uznania sosem sojowym lub pastą miso. Dodaj do niej także swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się tymi chętnie używanymi przez Japończyków, np. tofu czy ziarnami sezamu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Ramen
Podstawą dobrego ramenu są aromatyczny, esencjonalny wywar oraz charakterystyczny makaron, od którego zupa wzięła swoją nazwę. Idealny przepis na ramen? Dla każdego kucharza może oznaczać coś zupełnie innego, ulubiona zupa Japończyków smakuje bowiem wyśmienicie z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem przedstawiamy sposób na szybki ramen w wersji bezmięsnej.
Dla kogo?
Potrawa zachwyci kucharzy, którzy lubią swobodę w kuchni. Chcecie dodać do ramenu nori albo kimchi? A może kukurydzę, marynowane pędy bambusa lub groszek cukrowy? Macie zielone światło!
Na jaką okazję?
Każda miska zupy ramen mieści tyle dodatków, że śmiało można podawać ją jako danie główne. Nawet podczas niedzielnego obiadu nikt nie zatęskni za tradycyjnym rosołem.
Czy wiesz, że?
Grzyby to nieodzowny dodatek wielu zup, zwłaszcza w ramenie w wersji wege. Pełne są smaku umami, dzięki któremu potrawy są kompletne. Ponadto ich struktura sprawia, że fantastycznie zastępują mięso.
Dla urozmaicenia:
Apetycznym ukoronowaniem zupy są ugotowane na miękko i przepołowione jajka. W japońskich recepturach stosuje się jajka nitamago, które dodatkowo marynuje się w sosie sojowym i przyprawach.