Zupa z batatów i dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów i dyni

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

100 gramów

100 gramów

14 gramów

14 gramów

30 gramów

1 sztuka

3 gramy

225 gramów

225 gramów

1 szczypta

100 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Usmaż cebulę, dynię, bataty i paprykę na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż wszystko jeszcze razem około minutę.

Krok 3

Dodaj do garnka 1 ½ litra wody i rozkruszone kostki bulionowe. Gotuj zupę ok. 30 minut na średnim ogniu.

Krok 4

Po tym czasie odstaw garnek i rozdrobnij zupę przy użyciu blendera. Dodaj soczewicę i ciecierzycę. Podgrzewaj zupę przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z jogurtem i nasionami konopi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.10.2020

    Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa na jesień, szczególnie, że dodałam sporo płatków chilli. Soczewicę i ciecierzycę wcześniej namoczyłam i ugotowałam, a zamiast jogurtu użyłam śmietanki 30%. Super z grzankami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatów i dyniZupa z batatów i dyni

Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.