Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

585 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 mililitrów

250 gramów

100 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente.

Krok 2

Mięso pokrój na drobne kawałki, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso, cebulę i dynię.

Krok 4

Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i dynia zacznie się lekko rozpadać.

Krok 5

Dodaj do sosu makaron i pogotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6

Gotowe danie przełóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku z funkcją grill przez kilka minut.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wilk - Kostyra

    Sylwia Wilk - Kostyra , 21.10.2016

    Za dużo wody w przepisie. Wyszła zupa... ale po odlaniu nadmiaru wody łyżką wazową i dłuższym gotowaniu, sos wyszedł b. dobry :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z serem feta, kurczakiem i dyniąMakaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy miąższ będzie doskonale komponował się z mięsem z kurczaka oraz greckim serem feta. Przyrządzony według tego przepisu makaron sprawdzi się jako danie na prosty obiad lub kolację. Wybierz odmianę dyni o wyrazistym smaku, np. lekko orzechową hokkaido lub prowansalską dynię muszkatołową. Zacznij od pokrojenia w kostkę mięsa z piersi kurczaka, dyni oraz cebuli, a następnie podsmaż powyższe składniki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, na patelnię wlej wodę oraz słodką śmietankę i gotuj całość przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a kawałki dyni będą miękkie. Ugotowany wcześniej makaron fusilli, czyli świderki, dodaj do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Makaron podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub gałązką rozmarynu. Przekonaj się, jakie to łatwe.