
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
100 mililitrów
250 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo. Wystudź i przekrój na połówki. Zetrzyj ser.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.
Krok 3
Połówki ziemniaków ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 4
Całość zalej przygotowanym płynem, a wierzch ziemniaków posyp startym serem.
Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Wyjmij i posyp posiekaną natką. Podawaj jako dodatek do dań gorących.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane ziemniaki serowe
Czeka cię najprawdziwsza rewolucja w kuchni! Mimo że ziemniaki są w polskich kulinariach znane na wylot, nadal można przyrządzać je w niebanalny sposób. Czasami brakuje kulinarnego natchnienia? Służymy pomocą! Zamiast po raz kolejny podawać do dania głównego bulwy gotowane w wodzie, przygotuj zapiekane ziemniaki w sosie śmietanowo-serowym. Pycha! Już na samą myśl można zgłodnieć. Nie trać więc czasu i zapoznaj się z przepisem na ziemniaki zapiekane z serem, dzięki której apetycznie odmienisz wizerunek swojskich bulw.
Dla kogo?
Ziemniaki to ponadczasowy i szalenie uniwersalny produkt, więc trudno się dziwić, że od lat zajmują ważne miejsce w jadłospisie. Są smacznym dodatkiem do dań głównych, w prosty sposób można zamienić je w purée albo uwielbiane przez smakoszów w każdym wieku frytki. Również należysz do osób, które darzą je gorącym uczuciem, ale jednocześnie mają ochotę na zmiany? Z sosem serowym do pieczonych ziemniaków z piekarnika możesz zaszaleć i spojrzeć na nie z nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
W najbliższą niedzielę przy twoim stole zasiądzie cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, kuzyni… Chcesz ich zaskoczyć swoim kulinarnym kunsztem, ale jednocześnie obawiasz się zbyt ekstrawaganckich potraw? Serowe ziemniaki zapiekane okażą się wyśmienitym wyborem. Skorzystasz z tradycyjnego produktu, który za sprawą sosu śmietanowo-serowego do ziemniaków łatwo będzie zaprezentować w odświeżonej formie. Wszyscy staną od stołu z zadowoleniem po obiedzie, w którym pojawią się pieczone ziemniaki z serem!
Czy wiesz, że?
Podczas jedzenia zapiekanych ziemniaków serowych pochwal się znajomością ziemniaczanych ciekawostek. Historia bulw jest ciekawsza, niż mogłoby się wydawać! Przybyły do Europy z Peru w XVI wieku. Gdy pojawiły się w Polsce, początkowo traktowano je jako rośliny ozdobne, które przyciągały dużo większą uwagę ogrodników – nie szefów kuchni.
Dla urozmaicenia:
Smak sosu serowego do ziemniaków zapiekanych możesz wzmocnić drobno poszatkowanym czosnkiem. Serowe ziemniaki z piekarnika bardzo atrakcyjnie prezentują się posypane świeżym szczypiorkiem. Gdy mowa o przyprawach, warto mieć na uwadze, że do pieczonych ziemniaków świetnie pasuje rozmaryn.