Zapiekanka ziemniaczana z serem - niemiecka | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zapiekanka z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną.

Krok 2

W blenderze umieść śmietanę, zawartość opakowania Knorr oraz jajka i pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 3

Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Następnie w dużej misce połącz je z przygotowanym płynem oraz startym serem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przygotowane ziemniaki przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na 45 minut. Podawaj jako dodatek do dań gorących. Udekoruj listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zapiekanka z seremZiemniaczana zapiekanka z serem

Ziemniaczana zapiekanka z serem to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków, jako dodatek do mięs czy ryb. Z dodatkiem surówki może także stanowić samodzielne bezmięsne danie. Jej wielką zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również bardzo prosty sposób przygotowania. Zacznij od zrobienia sosu, który połączy plasterki ziemniaków i nada im serowy smak, a całemu daniu kremowej konsystencji. Połącz śmietanę, jajka, sos i przyprawy, a kiedy zyska już postać jednolitej masy, odłóż. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Wymieszaj je z sosem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na koniec posypując startym serem albo kładąc na wierzchu kawałki mozzarelli. Ten włoski ser doskonale nadaje się do zapiekania. Gotową ziemniaczaną zapiekankę podawaj posypaną oregano albo majerankiem. Do ziemniaków znakomicie pasuje też tymianek. Serwuj z dowolną surówką, np. z białej kapusty, albo zieloną sałatą i śmietaną. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!