Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

150 mililitrów

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

5 plastrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj kwaśną śmietanę, margarynę i dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie na jednolite puree.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną 36% i szklanką wody. Zagotuj i wystudź. Po tym czasie wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Następnie dodaj szpinak i odsączone mięso tuńczyka. Całość połącz z serowym sosem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego przygotowany farsz.

Krok 5

Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym puree. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej