
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
300 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną, a następnie ułóż na dnie umyte i osuszonej filety. Oprósz je solą i pieprzem.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkiem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki.
Krok 3
Rybę zalej połową Fixu, następnie rozłóż plastry cebuli.
Krok 4
Wierzch zapiekanki pokryj równomiernie plasterkami ziemniaków.
Krok 5
Całość zalej pozostałym Fixem i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 35 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany dorsz z ziemniakami
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest czasochłonne. Bez obaw, danie i tak prezentuje się wystarczająco szykownie, by stać się głównym punktem świątecznego menu. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na zapiekankę z dorsza z ziemniakami i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.
Dla kogo?
Dorsz zapiekany z ziemniakami to idealna propozycja, gdy chcesz częściej jadać ryby, ale nie przepadasz za mięsem smażonym w panierce. Starannie umyte i osuszone filety – możesz użyć już oprawione kawałki ryby – wystarczy oprószyć przyprawami i ułożyć na dnie dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie umieść na nich cienkie krążki cebuli i plasterki ziemniaków. Odpowiednią konsystencję dorsza z ziemniakami z piekarnika zapewni z kolei użycie sosu carbonara.
Na jaką okazję?
Podczas wigilijnej kolacji chcesz zaproponować gościom coś innego niż karp? Zapiekanka z dorsza i ziemniaków będzie bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych receptur.
Czy wiesz, że?
Na samym wierzchu dorsza zapiekanego z ziemniakami umieść równomierną warstwę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego. Będzie on nie tylko urozmaicał smak dania, ale również zapobiegnie wysychaniu składników w trakcie zapiekania.
Dla urozmaicenia:
Gotową potrawę podawaj ozdobioną świeżym tymiankiem. Pasować do dorsza z ziemniakami z piekarnika będzie prosta sałatka, na przykład taka, którą przyrządzisz z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i prostego sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.