Dorsz zapiekany z ziemniakami: pomysł z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Zapiekany dorsz z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

201

heart
911 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2726 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

300 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną, a następnie ułóż na dnie umyte i osuszonej filety. Oprósz je solą i pieprzem.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkiem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki.

Krok 3

Rybę zalej połową Fixu, następnie rozłóż plastry cebuli.

Krok 4

Wierzch zapiekanki pokryj równomiernie plasterkami ziemniaków.

Krok 5

Całość zalej pozostałym Fixem i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 35 minut.

7

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 30.11.2024

    Ja robię podobna zapiekankę, ale ziemniaki w plasterkach obgotowuję wcześniej przez ok. 10 min, cebulę obsmażam, daję mniej śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 21.06.2022

    Ja napotkałam następujące problemy (i następująco im zaradziłam): Po 35min ziemniaki (cienkie plasterki, chyba połowa tego co na zdjęciu poglądowym) wyszły surowe, miało być chyba 1h35min, bo musiałam wstawiać jeszcze 2 razy zanim doszły (łyżka nie chciała przechodzić) i sos wreszcie przestał być wtedy wodą (tak, osuszyłam ryby!). (poza tym, nie znoszę chrupiącej niedorobionej cebuli:P) Następnym razem wstawię na minimum 1,5h. I chyba na 190-200 stopni, większość czasu pod przykryciem (żeby przez to nie spalić sera). Sugeruję też posolić ziemniaki(każdą warstwę, jeśli wyjdzie warstwami - tę bezpośrednio pod serem mniej lub wcale, ale sól musi się moim zdaniem wśród ziemniaków pojawić), nie tylko rybę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Nie róbcie tego ludzie, to marnowanie dobrej ryby. Koleś nie ma pojęcia o gotowaniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Przepis jest zły, wszystko jest nietak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Rzeczywiście gdzieś nam umknęło określenie zawartości tłuszczu w śmietanie :) Odpowiem tak: najsmaczniej będzie, jeśli to będzie śmietana 30% - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Ale wtedy będzie to bomba kaloryczna. Ja użyłbym śmietanki o jak najniższej zawartości tłuszczu - nawet 12 %. Jeśli ma Pani śmietanę o większej zawartości tłuszczu, to można ją delikatnie rozcieńczyć na przykład mlekiem. Ziemniaki piekąc się i tak wchłoną cały płyn. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wojtas

    Monika Wojtas , 05.11.2015

    A jaka śmietana dokładnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany dorsz z ziemniakamiZapiekany dorsz z ziemniakami

Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest czasochłonne. Bez obaw, danie i tak prezentuje się wystarczająco szykownie, by stać się głównym punktem świątecznego menu. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na zapiekankę z dorsza z ziemniakami i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.

Dla kogo?

Dorsz zapiekany z ziemniakami to idealna propozycja, gdy chcesz częściej jadać ryby, ale nie przepadasz za mięsem smażonym w panierce. Starannie umyte i osuszone filety – możesz użyć już oprawione kawałki ryby – wystarczy oprószyć przyprawami i ułożyć na dnie dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie umieść na nich cienkie krążki cebuli i plasterki ziemniaków. Odpowiednią konsystencję dorsza z ziemniakami z piekarnika zapewni z kolei użycie sosu carbonara.

Na jaką okazję?

Podczas wigilijnej kolacji chcesz zaproponować gościom coś innego niż karp? Zapiekanka z dorsza i ziemniaków będzie bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych receptur.

Czy wiesz, że?

Na samym wierzchu dorsza zapiekanego z ziemniakami umieść równomierną warstwę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego. Będzie on nie tylko urozmaicał smak dania, ale również zapobiegnie wysychaniu składników w trakcie zapiekania.

Dla urozmaicenia:

Gotową potrawę podawaj ozdobioną świeżym tymiankiem. Pasować do dorsza z ziemniakami z piekarnika będzie prosta sałatka, na przykład taka, którą przyrządzisz z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i prostego sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.