Zapiekanka cebulowa z ziemniakami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

865 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1069 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

50 dekagramów

1 szklanka

0.5 szklanki

15 dekagramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, posiekaj i zeszklij cebulę na połowie porcji margaryny, następnie obierz i pokrój na cienkie plastry ziemniaki.

Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i ułóż warstwami ziemniaki i cebulę, tak, by pierwsza i ostatnia warstwa, to były ziemniaki.

Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - Krok 2

Krok 3

Piwo, śmietanę, ser i Fix Spaghetti Carbonara Knorr i przyprawy wymieszaj razem, sosem polej potrawę, układając na wierzchu wiórki z pozostałej margaryny. Zapiekankę ziemniaczano-cebulową piecz 60 minut. Podawaj gorącą z surówką.

Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – cebulowaZapiekanka ziemniaczano – cebulowa

Myślisz o prostym w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smacznym obiedzie? W takim przypadku wypróbuj zapiekanki ziemniaczano-cebulowej z poniższego przepisu. Na początek zeszklij drobno posiekaną cebulę na dobrze rozgrzanej margarynie. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Co ważne, ich wcześniejsze podgotowanie nie jest konieczne, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. We wcześniej wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie wspomniane składniki. Zadbaj o to, aby pierwszą i ostatnią warstwą zapiekanki były ziemniaki. Całość zalej sosem carbonara na bazie śmietany i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Wierzch zapiekanki możesz dodatkowo posypać pod koniec pieczenia startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Gotową potrawę podawaj na gorąco z miksem surówek. Sprawdzi się np. prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych warzyw lub czerwona kapusta. Udekorować je możesz gałązką świeżych ziół, najlepiej tymianku. Sprawdź nasz przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczano-cebulową.