Musaka z cukinią i ziemniakami - przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Musaka z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

389

heart
985 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11952 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

200 mililitrów

120 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.

Krok 2

Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.

Krok 3

Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.

18

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.10.2024

    Z cukinią jeszcze nie robiłam, tylko z bakłażanem. Wygląda pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda

    Panda , 09.07.2021

    Robiłam z bakłażanem i według mnie jest lepsza niż z cukinia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia Osipacz

    Natalia Osipacz , 02.12.2019

    Robiłam dziś pierwszy raz, wyszła przepyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 18.08.2018

    Polecam też zaryzykować bakłażana chociaz mama mówi,że cukinia się bardziej nadaje.Wołowinę można zastąpić wieprzowiną.Smaczne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dariia Alastor

    Dariia Alastor , 20.02.2018

    Piecze się :D no ciekawe co z tego wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Michalski

    Patryk Michalski , 03.07.2017

    Moussaka się pisze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tyminska

    Agnieszka Tyminska , 20.07.2016

    Zrobilam -ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 20.07.2016

    To trza jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 20.07.2016

    Erika! Dawaj mi przepisa, oryginała!!Pozdrawiam.Ale tego nie ćwiczyłem,baklażan-owszem,sake owszem. Ale razem? Toż to profanum sakrum. hi hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bestiol Ek

    Bestiol Ek , 19.07.2016

    Ostatnio robiłam mus sake z baklazanem i .........była super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska , 19.07.2016

    Proszę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nikiel

    Ewa Nikiel , 19.07.2016

    Mm mm może być pycha Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska , 19.07.2016

    Ewa Nikiel wpadlo mi podczas przegladania ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Nawrocka

    Joanna Nawrocka , 21.04.2016

    Pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Skoczylas

    Krystyna Skoczylas , 20.04.2016

    A może by tak coś mniej kaloryczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Musaka z cukiniąMusaka z cukinią

Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna musaka to zapiekanka z bakłażanów, mielonego mięsa i kremowego sosu beszamelowego. W naszym przepisie zamiast bakłażanów wykorzystaliśmy plastry cukinii oraz ziemniaków. Przyprawą, której obecność może Cię zaskoczyć, jest… cynamon! Dzięki niemu zapiekanka z cukinią zyskuje orientalną nutę, zdecydowanie wzbogacającą smak klasycznych warzyw. 

Dla kogo?

Musaka z cukinią przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom zapiekanek. To bardzo proste danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli chcesz ugotować coś na szybko podczas spotkania z przyjaciółmi, musaka z cukinii będzie znakomitym wyborem. Składników jest mało, więc zaangażuj swoich gości i razem przyrządźcie to pyszne danie!

Na jaką okazję?

Musaka z ziemniakami i cukinią to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zostać potraktowana jako danie główne. Upieczona dzień wcześniej musaka z cukinii świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Możesz bardzo łatwo pokroić zapiekankę i włożyć ją do pudełka, a w czasie przerwy podgrzać w mikrofalówce. Smak musaki z cukinią na pewno Cię nie zawiedzie.

Czy wiesz, że?

Twoja musaka upiecze się szybciej, gdy pokrojone w plastry ziemniaki odgotujesz w osolonej wodzie. Dzięki temu czas oczekiwani na musakę z cukinią i ziemniakami znacznie się skróci i szybciej będziesz cieszyć się fantastycznym smakiem tej zapiekanki. 

Dla urozmaicenia:

Twoja musaka z cukinią nie zawsze musi być taka sama! Cukinię możesz zamienić na bakłażany, a mielone mięso wołowe lub jagnięce – na drobno pokrojoną pierś z kurczaka lub indyka. Do zapiekanki możesz dodać również plastry świeżych pomidorów. Przepis na musakę z cukinią i ziemniakami przerabiaj dowolnie. Sprawdź wiele wersji i wybierz swoją ulubioną!