Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

15 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości i odcedź. Brokuły sparz we wrzącej wodzie.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso, kumin, Fix Knorr, soczewicę, kolendrę i jajka.

Krok 3

Powstałą masę przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie dodaj do niej brokuły.

Krok 4

Zapiekankę posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 45 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Borowiak

    Patrycja Borowiak , 13.05.2015

    W krok po kroku autor zapomniał wspomnieć o cebuli i koncentracie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułamiMięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami

Zapiekanka to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Do jej przygotowania możesz wykorzystać różne składniki, więc każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Wypróbuj na przykład wariantu z tego przepisu. Różyczki świeżego brokułu zblanszuj, umieszczając je na krótki czas we wrzątku. Soczewicę ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Świetnie sprawdzi się zielona, która nie ma tendencji do rozpadania się. Wymieszaj ją w osobnej misce z dowolnym rodzajem mielonego mięsa, kuminem, fixem do gołąbków, świeżą, posiekaną kolendrą i jajkami. Tak przygotowaną masę przełóż do żaroodpornego naczynia i umieść w niej zblanszowane brokuły. Zapiekankę posyp startym serem żółtym. Może to być gouda, edamski czy radamer. Wstaw ją do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz przez sugerowany czas. W efekcie otrzymasz wyjątkowo smaczną potrawę. Podawaj ją z prostą sałatką na bazie miksu różnych gatunków sałat i świeżych warzyw. Przetestuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Udanego gotowania.