Makaron z tuńczykiem i szpinakiem w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
1412 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

791 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj szpinak.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, 100 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj z pokruszonym tuńczykiem na wierzchu. Idealnym uzupełnieniem będzie szczypta gałki muszkatołowej dodana do sosu.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

7

Opinie o przepisie

  • Smaki szkole

    Smaki szkole , 11.12.2024

    Bardzo dobre !!!!!! I tanie !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Reca

    Anna Reca , 25.01.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Borecka

    Maria Borecka , 25.05.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Woźniak

    Sylwia Woźniak , 07.02.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Komorowska

    Katarzyna Komorowska , 11.01.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mirek

    Agata Mirek , 04.01.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 04.11.2015

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem i szpinakiemMakaron z tuńczykiem i szpinakiem

Ten przepis na fusilli z tuńczykiem w kremowym sosie ze szpinakiem udowadnia, że przygotowanie obiadu może być łatwe i szybkie. Znakomity posiłek w mniej niż pół godziny? Dzięki makaronowi z tuńczykiem i szpinakiem to możliwe! Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością!

Dla kogo?

Receptura makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem powstała z myślą o osobach, które chcą gotować samodzielnie, ale na co dzień nie mają na to zbyt dużo czasu. Proste patenty kulinarne zawsze warto mieć w zanadrzu! Od czego zacząć? Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj szpinak — świeży lub mrożony.

Na jaką okazję?

Dla uzyskania doskonałego smaku wlej Fix połączony ze śmietaną i zimną wodą. Zrobienie tuńczyka z makaronem i szpinakiem łatwo uwzględnisz w swoim napiętym harmonogramie. Możesz potraktować go jako pomysł na smaczny obiad do pracy.

Czy wiesz, że?

Jeśli zamierzasz wykorzystać świeży szpinak, usuń łodygi, a liście opłucz i osusz. Jeśli natomiast zdecydujesz się na makaron z tuńczykiem i szpinakiem mrożonym, warzywo smaż do momentu, aż wyparuje cała woda – dzięki temu sos nie będzie rozwodniony. Po wrzuceniu szpinaku na patelnię skrop go sokiem z cytryny, aby nie stracił swojej naturalnej barwy.

Dla urozmaicenia:

Odpowiednimi dodatkami do tuńczyka ze szpinakiem będą również gałka muszkatołowa, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, a na koniec na patelnię dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem potrawę posyp rozdrobnionym tuńczykiem odsączonym z zalewy i posiekaną natką pietruszki.