Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

null

1 pęczek

2 sztuki

7 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy z oliwek, olejem orzechowym, miodem i 1 łyżką octu balsamicznego.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pozostałą oliwę i ocet balsamiczny z miodem Dopraw pieprzem. Wsyp orzechy i ponownie wymieszaj. Piecz koło 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 3

Kiedy orzechy zbrązowieją, wyjmij i wystudź. Sałaty umyj i osusz, kilka listków rukoli odłóż, lodową porwij w kawałki. Polej sosem.

Krok 4

Gruszki umyj, obierz i pokrój w plastry. Sałaty rozłóż na talerzach, ułóż gruszki i posyp orzechami. Udekoruj listkami rukoli.

MartaS

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej