Naleśniki ze szpinakiem - prosty przepis na słono | Przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
760 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na naleśniki:

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

farsz:

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto naleśnikowe – wymieszaj na gładko mleko, lekko ubite jajko i mąkę.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Usmaż naleśniki. Drobno pokrój czosnek. Zetrzyj na tarce ser. Rozmroź i dobrze odciśnij szpinak.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przesmaż czosnek na rozgrzanym tłuszczu, dodaj rozmrożony szpinak i Przyprawę do zapiekanek makaronowych Knorr, gałkę muszkatołową i śmietankę. Zagotuj i gotuj przez 5 min.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Napełnij naleśniki szpinakiem i garścią sera. Obsmaż na tłuszczu lub piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 15 min.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

6

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Dobry pomysł z dodaniem gałki muszkatołowej, dodaje charakteru daniu. Ja zamieniłabym ser żółty na mozzarellę.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Adrian

    Adrian , 09.12.2022

    TAK… moje ulubione, szczególnie zapiekane pod beszamelem ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska

    wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska , 20.04.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ciesielska

    Teresa Ciesielska , 20.04.2020

    naleśniki......mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ciesielska

    Teresa Ciesielska , 20.04.2020

    pyszotka jak mówi moja wnuczka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem

Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Przygotuj je w wytrawnej wersji i urozmaić swoje codzienne menu! Przed Tobą naleśniki ze szpinakiem - prosty przepis! Ciasto wyjdzie puszyste, a farsz aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Nie daj się dłużej namawiać i spróbuj naszej receptury na naleśniki ze szpinakiem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów smacznych i wytrawnych potraw. Szpinak do naleśników z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie doskonałym farszem. Zawiń go w ciasto i ciesz się pysznymi efektami. Niech naleśnikowa uczta stanie się tradycją w Twoim domu. Powodzenia!

Na jaką okazję?

Przepis na naleśniki ze szpinakiem serwuj, gdy tylko najdzie Cię ochota. Tak naprawdę możesz podać to danie w dowolnym momencie. Śniadanie, lunch, obiad, kolacja – nie ograniczaj się! Gwarantujemy, że wszyscy domownicy będą zadowoleni z takiego posiłku. Nie wierzysz? Sprawdź! 

Czy wiesz, że?

Pierwszy naleśnik był plackiem pieczonym na kracie. Całe szczęście receptura przez wiele lat była ulepszana i teraz możemy zjeść to danie w jego najlepszej wersji. Przekonaj się o tym, przygotowując wyśmienite naleśniki ze szpinakiem. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne!

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz poprawić smak farszu do naleśników ze szpinakiem, to dodaj do niego suszone pomidory z zalewy. Ten składnik może zmienić smak całej potrawy – oczywiście na lepsze. Eksperymentuj, modyfikuj recepturę na naleśniki ze szpinakiem i ciesz się doskonałymi rezultatami w swojej kuchni. Daj nam znać w komentarzu, co sądzisz o naleśnikach!