
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
4 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Powinna być miękka i sypka.

Krok 2
Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, ketchupem i pieprzem cayenne.

Krok 4
Połącz warzywa z soczewicą i sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicą
Smaczna sałatka z soczewicą, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować zieloną soczewicę (tak, aby była miękka, ale też sypka), połączyć ją z pokrojonymi w kostkę czerwoną papryką oraz ogórkiem, a następnie dodać sos na bazie ketchupu i jogurtu. Na koniec posyp danie ziołowymi grzankami. Jeśli lubisz dodatek sera w sałatkach, możesz dołączyć pokrojony w kostkę ser żółty (gouda), grecką fetę lub tofu. Tak przyrządzoną potrawę serwuj na kolację lub szybkie drugie śniadanie w pracy. Będzie również świetnym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno tych mięsnych, jak i warzywnych. Opcjonalnie ozdób ją świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki, oregano lub bazylią. Podawaj z krakersami, pieczywem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi albo ciepłą focaccią. Ta uniwersalna sałatka sprawdzi się też podczas eleganckiego przyjęcia. Masz ochotę na to wyraziste, ale bezmięsne danie? Przygotuj je, wykorzystując nasz sprawdzony przepis. Życzymy smacznego.