Sałatka z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

4 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź i ostudź. Cebule, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Sałatka z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kostkę jabłko i ogórki, wszystkie składniki sałatki połącz.

Sałatka z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Dodaj majonez, przypraw pieprzem i wymieszaj.

Sałatka z soczewicy  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy Sałatka z soczewicy

Jabłko, soczewica i ogórki konserwowe to z pewnością ciekawe połączenie smakowe. Skuś się i przyrządź z tych składników pyszną sałatkę. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Soczewicę wcześniej ugotuj do miękkości w bulionie warzywnym. Gotową dokładnie odcedź i ostudź. Cebulę, natkę pietruszki oraz czosnek drobno posiekaj. Ewentualnie cebulę możesz zastąpić porem pokrojonym w cienkie talarki (wcześniej sparzony wodą zmięknie). Opcjonalnie zrezygnuj z czosnku – zamiast niego pikanterii może dodać papryczka chili. Wybierz dowolny gatunek jabłek: słodkie, cierpkie lub bardzo soczyste. Owoce umyj i skrój w drobną kostkę, podobnie ogórki konserwowe. Składniki połącz ze sobą i dopraw majonezem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smak jabłek powinien doskonale zrównoważyć kwaskowatość ogórków, więc zadbaj o ich równe proporcje. Tak przygotowaną sałatkę z soczewicy podawaj ze świeżym pieczywem, oprószoną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę z soczewicy.