Makaron rurki ze szpinakiem i kurczakiem w sosie | Przepisy.pl pixel

Rurki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
2201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

554 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1066 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

5 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Rurki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę.

Rurki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Szpinak dokładnie umyj, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do sosu.

Rurki ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Na wierzchu połóż kawałki mozzarelli i całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Rurki ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Anna Halka

    Anna Halka , 19.05.2019

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Halka

    Anna Halka , 19.05.2019

    Bardzo dobre i szybki czas wykonania polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki ze szpinakiemRurki ze szpinakiem

Ugotowany al dente makaron penne połącz z pieczonymi kawałkami fileta z kurczaka, skąpanymi w kremowym sosie z cebulką i szpinakiem. Danie będzie jeszcze lepsze, gdy dodasz dwa rodzaje sera – grecką fetę i włoską mozzarellę. Pod wpływem ciepła liście szpinaku zmiękną a sery –roztopią się tworzą gęsty sos, w którym zanurzą się wszystkie składniki dania. Pamiętaj, by obficie posypać rurki świeżo mielonym pieprzem. Ten smakołyk nada się zarówno na rodzinny obiad, jak i szybką kolację w środku zapracowanego tygodnia, jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli zaserwujesz to danie na kolację we dwoje nie zapomnij o kieliszku schłodzonego, białego wina. Mięso z kurczaka możesz zastąpić również filetem z indyka lub króliczym combrem. Rurki będą wyjątkowo smaczne także w tym towarzystwie.