Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
łatwe
813 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.

Krok 2
Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.

Krok 4
Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.


Dobra rada:
Sałatkę z łososiem i pieczonym burakiem podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów. Przed włożeniem buraków do piekarnika, możesz je polać (już umieszczone w folii aluminiowej) odrobiną oliwy oraz kremu balsamicznego – zyskają dzięki temu bardziej wyrazisty smak. Rybę pokrój w paseczki, pomarańcze na cząstki, wystudzone i obrane buraki w plastry, a koper włoski w półplastry. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą. Kiedy już to zrobisz, wyłóż składniki sałatki na liście młodego szpinaki, a następnie posyp całość pokruszonym serem pleśniowym oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Ozdób ją na talerzu posiekaną natką pietruszki albo kolendrą. Jeśli szukasz sposobu na apetyczne i pełne koloru drugie śniadanie, dodatek do obiadu lub coś pysznego na piknik, przygotuj potrawę z tego przepisu. Życzymy smacznego!