Sałatka z serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z serem kozim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 ziarna

500 mililitrów

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię hokkaido przetnij na pół, usuń pestki i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piecz, aż miąższ dyni będzie miękki. Dynię wyjmij, odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z serem kozim - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplastry. Włóż cebulę na patelnię lub do rondla, zalej ją sokiem z porzeczki, dodaj goździki i cynamon, gotuj, aż sok zupełnie odparuje. Cebulę odstaw na bok do przestygnięcia.

Sałatka z serem kozim - Krok 2

Krok 3

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 15 minut, aby zrobił się chrupiący. Bulwę kopru umyj, pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka z serem kozim - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy.

Sałatka z serem kozim - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu dodaj szpinak i koper włoski. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż na kawałkach dyni, udekoruj z wierzchu kawałkami boczku, ugotowaną cebulą, pokruszonym serem kozim, pokruszonymi orzechami laskowymi oraz kawałkami malin.

Sałatka z serem kozim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz dodać do sałatki szynkę parmeńską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem kozimSałatka z serem kozim

Smaczna, kolorowa i oryginalnie podana – taka właśnie jest sałatka z serem kozim. Przygotuj ją jako przystawkę na przyjęcie lub efektowną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Zacznij od pokrojenia dyni hokkaido i usunięcia z niej pestek. Oczyszczone kawałki wyłóż na blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika – piecz do momentu, aż miąższ stanie się  miękki. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj cebulę – pokrój ją w półplastry, przełóż na patelnię i zalej sokiem z porzeczki z dodatkiem goździków oraz cynamonu. Gotuj, aż sok odparuje. Następnie podpiecz plastry boczku, by stały się chrupiące, bulwę kopru pokrój w cienkie plasterki, a orzechy laskowe upraż i pokrusz. Na koniec przygotuj dressing, mieszając sok wyciśnięty z cytryny z oliwą z oliwek oraz sosem sałatkowym truskawkowym. Dołącz do niego również szpinak oraz koper włoski. Całość wymieszaj i ułóż na przestudzonych kawałkach dyni. Wierzch każdej porcji udekoruj pokruszonym serem kozim, a także soczystymi malinami.