Szybka zapiekanka ziemniaczana
NOWY PRZEPIS
łatwe
939 osób zapisało

Składniki
800 gramów
200 gramów
150 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Obrane ziemniaki ugotuj z niewielką ilością soli i pokrój w plastry zaraz po wystudzeniu. Surową marchew obierz i również pokrój w dość cienkie plasterki. Następnie ułóż ziemniaki, marchew i mrożony groszek w naczyniu do zapiekania w taki sposób, bo tworzyły warstwy.
Krok 2
Do niewielkiego rondelka wsyp zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj z 350 ml wody i słodką śmietanką. Całość zagotuj, często mieszając tak, by nie było grudek, a sos stał się gładki i kremowy.
Krok 3
Polej sosem warzywa w naczyniu. Całość posyp serem i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach. Gotowe!

Dobra rada:
Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać również inne warzywa (np. brokuły, pieczarki lub paprykę) albo podsmażone na patelni mięso (plastry kiełbasy, boczku lub kawałki piersi kurczaka).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka zapiekanka ziemniaczana
O zapiekankach ziemniaczanych można byłoby napisać wiele książek i poprowadzić niejeden program kulinarny. To temat niezwykle szeroki, dający szefom kuchni ogromne pole manewru. A cała tajemnica tkwi w unikalnej budowie bulw, pozwalającej na wchłanianiu sosów i smaków znajdujących się obok mięs lub warzyw. To właśnie dlatego nasze swojskie kartofle łączyć można z tak wieloma produktami, uzyskując za każdym razem zupełnie nowy smak. W naszej wyjątkowej propozycji na smaczny obiad znajdziesz zielony groszek, marchew oraz nasiona sezamu połączone z plastrami podgotowanych ziemniaków, gęstym sosem śmietanowym i tartym serem.
Dla kogo?
Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana to łatwe i mało absorbujące w wykonaniu danie, z którym poradzą sobie nawet osoby nie przepadające za samodzielnym przygotowywaniem posiłków. Cenisz zapiekanki przez to, że większość kulinarnej magii dzieje się w piekarniku bez twojego udziału? Nie da się ukryć, że należą do najwygodniejszych i najbardziej praktycznych potraw.
Na jaką okazję?
Na obiad, podwieczorek, wczesną kolację, a nawet nieplanowane spotkanie z przyjaciółmi. Szybką zapiekankę ziemniaczaną przygotuj w dużym naczyniu żaroodpornym i poczęstuj nią znajomych, którzy spontanicznie wpadli z wizytą, a spotkanie nieco się przeciągnęło. Bo przecież nikt nie powinien wracać do siebie na głodniaka!
Czy wiesz, że?
Bez wcześniejszego ugotowania ziemniaków nie udałoby się upiec wszystkich warzyw równomiernie w tym samym czasie. Nigdy więc nie pomijaj tego etapu podczas przygotowywania szybkiej zapiekanki ziemniaczanej. Ale pamiętaj by ich nie rozgotować, ponieważ w trakcie krojenia na plastry lub pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku mogą się całkowicie rozpaść.
Dla urozmaicenia:
Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana, ale na twoich zasadach? Jak najbardziej! Do wersji wegetariańskiej pasować będzie wiele ulubionych warzyw np. świeży szpinak, podzielony na kawałki brokuł, plastry cukinii lub kolorowa papryka. A jeśli masz ochotę na dodanie czegoś niejarskiego, użyj plastrów boczku, kiełbasy lub mielonego mięsa, które wcześniej podsmażysz na patelni. Smacznego!