Pierś kurczaka w sosie barbecue - grillowana: filet | Przepisy.pl pixel

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

sos bbq:

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

50 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zalać wędzone kości 1 litrem wody – gotować aż zostanie 200 ml intensywnego wywaru.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć Przyprawą do grilla Knorr, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotować sos BBQ. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, dodać brązowy cukier. Gdy ulegnie karmelizacji dodać kmin i ocet jabłkowy. Ocet gotować aż prawie zupełnie odparuje.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 3

Krok 4

Do garnka wrzucić wędzoną paprykę, cynamon, śliwki, całość zalać wywarem z wędzonki, ponownie gotować aż wywar prawie zupełnie odparuje. Po tym czasie jeśli śliwki miały pestki, należy je usunąć, tak samo zrób z cynamonem. Do garnka dodać ketchup Hellmann's i gotować dalej aż sos zgęstnieje. Na koniec wszystko zmiksować. Sos podzielić na dwie części. W jednej części zanurzyć zamarynowane wcześniej piersi pozostawić je w sosie na drugi dzień.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 4

Krok 5

Piersi wyjąć z sosu grillować na aluminiowych tackach pod przykryciem, przekręcając mięso co jakiś czas i smarując kolejną warstwą sosu. Piersi grillować około 25 – 30 minut aż będą upieczone. Tuż przed podaniem posmarować świeżą porcją (odłożonego wcześniej) sosu nie mającego kontaktu z surowym mięsem.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać wędzona paprykę habanero nada ona zdecydowanego smaku potrawie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQGrillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apetyczną przekąskę. Grillowana pierś z kurczaka doskonale współgra z klasycznym sosem BBQ – podana z odpowiednimi dodatkami stanie się Twoim popisowym daniem głównym. Od czego zacząć? Umieść wędzone kości wieprzowe w garnku, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania około 200 mililitrów aromatycznego wywaru. Następnie pierś z kurczaka oprósz przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. W tym czasie przyrządź sos BBQ – w garnku podsmaż czerwoną cebulę i czosnek, a później dodaj brązowy cukier, który nada charakterystycznego słodkawego posmaku. Gdy ulegnie karmelizacji, wlej ocet jabłkowy i dodaj odrobinę kminu – gotuj do momentu odparowania. Następnie wrzuć sugerowane w przepisie składniki i połącz z dobrej jakości ketchupem, a na końcu zmiksuj wszystko na gładką, gęstą masę. Piersi z kurczaka zamarynuj w powstałej mieszance i połóż na ruszcie. Gotowe danie serwuj polane BBQ z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i porcją pieczonych ziemniaków.